U trendu

Ko dovede radnika u Sloveniju dobija – stimulaciju

Povećan broj investitora uzrokovao je nedostatak radnika u Sloveniji, pa u pojedinim sektorima nude novčane nagrade onima koji dovedu novu radnu snagu.

Nedostatak kadra zavarivača, jedna fabrika pokušala je da reši stimulacijom zaposlenih. Onaj ko preporuči ili dovede novog radnika dobija 250 evra stimulacije.

U poslednje četiri godine iznos stranih investicija u Sloveniji viši je za 4,5 milijarde evra. To se posebno oseća u manjim, nerazvijenim sredinama, navode ekonomski portali.

Kraj Maribora gradi se fabrika najvećeg proizvođača autodijelova, a u Kočevju i Logatcu investitori iz Japana otvaraju proizvodnju robota i medicinske opreme. To je približno 1.000 novih radnih mesta u zemlji sa tek pet posto nezaposlenih.

Vlada Slovenije je pristala na zahtev levice da minimalna plata bude povećana na 640 evra. Do 2021. godine ona će iznositi približno 730 evra.

Ako investitori nastave da ulagažu u Sloveniji, porast će i životni standard, a to će osetiti i radnici iz susednih zemalja, koji dolaze u tu zemlju da rade.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.