U trendu

Ko ima koristi od nacionalnog naboja?

Niko nema koristi od nacionalnih naboja, izjavila je članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon i izrazila nadu da će novoizabrane lokalne vlasti u BiH aprovoditi konkretne korake koji će omogućiti bolji život građanima.

Fajonova, naime, smatra da mora doći do zaustavljanja nacionalizma u BiH, koji je doživio kulminaciju u predizbornom periodu, uprkos određenim nabojima koje trenutno imamo u Srebrenici i u Stocu.

“ Nažalost, puno se pisalo o napetim odnosima u BiH, čak i o mogućnosti rata. Ubijeđena sam da to nikako nije korisno, da je apsolutno nepotrebno i verujem da građani BiH mogu potpuno normalno da žive sa svojim susedima, bez obzira na to kojem narodu pripadaju i kojem Bogu se klanjaju, i upravo zbog toga nije fer da političari to koriste za dobijanje političkih poena“, rekla je Fajonova za sarajevski Avaz.

Prema njenim rečima, naročito „mladim generacijama dugujemo normalno i zdravo detinjstvo, da odrastaju u etnički nezagađenom društvu, da poštuju različitost i da ih to bogati, a ne da ih na svakom koraku njihovog sazjevanja opominjemo na grozote koje su se dogodile u devedesetim godinama“.

„Nacionalizam je opasan i štetan, zbog toga ne smemo dopustiti da se gaji ne samo u BiH nego ni u drugim evropskim državama, gde, nažalost, trenutno dobija na popularnosti“, rekla je Fajon.

Upitanja šta očekuje od vlasti BiH nakon održanih lokalnih izbora, odnosno da li će stranke koje su na vlasti u FBiH i na nivou države, a koje su najavile da će ostati na reformskom kursu, imati snagu da nastave ovim putem, kazala je da njena očekivanja kada je budućnost BiH u pitanju, ostaju ista, da država nastavi napredovati na zahtevnom i važnom putu reformi, a time i na putu ka EU, i da sve to čini zbog svojih građana i svoje budućnosti, a ne da bi zadovoljila EU, MMF ili bilo koju drugu instituciju.

„Od novih lokalnih vlasti očekujem što više konkretnih rezultata s područja ekonomije, infrastrukture, poljoprivrede, zdravstva, na kraju krajeva i kulture. Želela bih da vidim da se lokalne politike ne vode na linijama etničkog i verskog opredeljenja, već uzimajući u obzir ono što bi bilo dobro za razvoj i napredak opština i ljudi koji u njima žive“, rekla je Fajon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.