U trendu

Ko je novi Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit

BON – Bavarac Kristijan Šmit, koji je i zvanično izabran za Visokog predstavnika u BiH, neko je ko se može uzeti za primer uspešnog nemačkog profesionalnog političara posleratnog perioda, piše Dojče vele.

Kako se navodi, ovaj političar Hrišćansko-socijalne unije (CSU) koji će ubuduće svoje vreme provoditi više na Balkanu, nego u svojoj domovini, odrastao je u pekarskoj porodici skromnih finansijskih mogućnosti i uz pomoć stipendije Fondacije „Konrad Adenauer“, bliske demohrišćanima, završio je pravni fakultet.

Pet godina nakon završetka studija, 1974. godine Šmit postaje poslanik CDU/CSU u Bundestagu i od tog trenutka, pa sve do imenovanja za Visokog predstavnika u BiH, on je manirom profesionalnog političara ispunjavao sve dužnosti koje su mu poveravane.

Kristijan Šmit je od samog početka svog poslaničkog mandata, kroz spoljnopolitičke odbore Bundestaga bio aktivno uključen u kreiranje nemačke spoljne politike i iz tog perioda potiču i njegova prva iskustva s regionom zapadnog Balkana, gde je u to vreme besneo rat.

Kao predstavnik CSU za spoljnu i bezbednosnu politiku, Šmit je dugi niz godina pratio zbivanja u jugoistočnom susedstvu.

Od 2014. do 2018. Šmit je bio savezni ministar poljoprivrede, a iz tog perioda pamti se samo jedan skandal koji je dobro prodrmao koalicionu vladu Angele Merkel kada je Šmit, bez savetovanja sa socijaldemokratama (SPD), koalicionim partnerom demohrišćana, na svoju ruku dozvolio upotrebu spornog herbicida glifosata na nivou EU, iako je bilo dogovoreno nešto drugo.

Na mestu potpredsednika stranke Šmit je zadužen za spoljnu politiku, ali i za odnose s drugim „narodnim strankama“ u Evropi, a kroz te kontakte Šmit se čvrsto umrežio sa članicama Evropske narodne partije.

Šmit, važi kao veliki prijatelj Hrvatske, a prošle godine, prilikom zvanične posete Nemačkoj, hrvatski premijer Andrej Plenković, svom kolegi po stranačkim bojama,u Berlinu je uručio „Orden za zasluge Ante Starčević“ za Šmitovo zalaganje u procesu primanja Hrvatske u Evropsku uniju.

Istovremeno, on se u nekoliko navrata vrlo oštro izrazio o napretku južnih suseda.

Magazin „Špigel“ vest o imenovanju Kristijana Šmita na mesto Visokog predstavnika u BiH komentariše rečima da bavarski političar nije pred lakim zadatkom, jer kako navodi, 25 godina nakon sklapanja primirja, Bosna i Hercegovina još uvek nije funkcionalna država, a da Srbi i Hrvati u poslednje vreme pokazuju ambicije ka podeli i blokadi.

U prvoj reakciji na njegov izbor, aktuelni šef poslaničke grupe CDU/CSU u Bundestagu Jirgen Hart je saopštio da će ga ta stranka svim snagama podržavati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar