U trendu

Koalicioni partner Sirize ne prihvata dogovor s kreditorima

Manji koalicioni partner u vladi Grčke, desničarska partija Nezavisni Grci, saopštila je večeras da ne može da podrži danas postignuti sporazum Grčke sa kreditorima, nazivajući taj sporazum „državnim udarom koji predvodi Nemačka“.

Lider Nezavisnih Grka, ministar odbrane Panos Kamenos, rekao je da ne planira da napusti vladu, ali da se neće pridružiti vladi nacionalnog jedinstva.

„Premijer ove želje suočio se s državnim udarom koji su inscenirale Nemačka i druge zemlje“, rekao je Kamenos posle sastanka s premijerom Aleksisom Ciprasom.

„Taj sporazum otvorio je mnoga nova pitanja… ne možemo se s tim složiti“, rekao je Kamenos.

Najava manjeg koalicionog partnera novi je udarac za Ciprasovu vladu kojoj je mandat počeo pre pola godine, i koja se bori da sačuva većinu u parlamentu.

Premijer Cipras u naredna dva dana mora da progura kroz parament nekoliko nepopularnih mera, uključujući i povećanje poreza na dodatu vrednost i penzionu reformu, kako bi sa kreditorima mogli da počnu pregovori o trećem paketu pomoći Grčkoj.

Cipras se suočava sa teškim zadatkom da u neophodnost tih mera uveri i deo poslanika svoje partije, Sirize, s kojima bi trebalo da razgovara sutra, u utorak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.