U trendu

Kocijančič: Ne politizovati slučaj Gruevskog

SKOPLJE – Evropska komisija ne može da komentariše slučaj bivšeg premijera Makedonije Nikole Gruevskog, koji je zatražio azil u Mađarskoj, izjavila je danas portparolka te komisije Maja Kocijančić i istakla da se od makedonskih institucija očekuje da deluju u skladu sa propisima.

„Svesni smo situacije u vezi s gospodinom Gruevskim. Mi ne komentiramo postupke koji su u toku. Vladavina prava je fundamentalni princip Evropske unije, kako za zemlje članice, tako i za zemlje kandidate. Očekujemo da sve strane postupaju u skladu sa važećim propisima. Ovaj sudski postupak ne treba politizovati“, rekla je Kocijančić za portal AlsatM.

Mađarske vlasti potvrdile su ranije da je Gruevski zatražio azil u Mađarskoj.

Gruevski, koji je u Makedoniji osuđen na dve godine zatvora zbog navodne zloupotebe službene dužnosti pri odlučivanju da kupi blindirani „Mercedes“, čime je oštetio budžet za 600.000 evra, oglasio se juče iz Mađarske.

On je na svom Fesjbuk profilu napisao da je u Mađarskoj i da će zatražiti azil, te da je u proteklih nekolikko dana dobijao pretnje smrću.

Gruevski osumnjičen u još tri postupka koja je pokrenulo Specijalno tužilaštvo, dok je on ukazivao da je reč o političkom progonu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.