U trendu

Kocijas:Bugarska blokada dolazi iz stranke Karakačanova

ATINA – Bivši ministar spoljnih poslova Grčke i jedan od kreatora Prespanskog sporazuma, kojim je Severna Makedonija dobila to ime, Nikos Kocijas, izjavio je da je bugarska blokada Skoplja na putu ka EU „ton koji dolazi iz krajnje desničarske stranke VMRO na čijem je čelu ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov“.

„Bugarska nije shvatila da je u Severnoj Makedoniji rođena nova nacija koja ima svoj jezik. Umesto da poštuje i da doprinosi miru i prijateljstvu naroda u regionu Bugarska deluje destabilizujuće tako što se pretvara da je Herkules bez mišića“, rekao je Kocijas u intervjuu za briselski Euroaktiv.

Kocijas, takođe, podseća da je Atina upozorila Evropski savet da Karakačanov sprovodi politiku izvan okvira EU nakon što je tokom bugarskog predsedavanja EU postavljena statua lava u bašti Nacionalne palate kulture koji je držao štit sa mapom sanstefanske „Velike Bugarske“.

Govoreći o pregovorima koji su vođeni između Skoplja i Atine o rešavanju višedecenijskog spora oko ustavnog imena sada Severne Makedonije, Kocijas kaže da je dogovor postignut, jer su uspeli da izgrade poverenje direktnom komunikacijom i uz ograničeno prisustvo posrednika.

„Prisustvo posrednika u određenim trenucima kada dobro poznaje temu je neophodno, ali ne tokom trajanja pregovora“, ocenio je on i dodao da „izuzetno plemenit i efikasan“ posrednik UN u sporu između Skoplja i Atine Metju Nimic nije bio prisutan u dve trećine pregovora.

Kako kaže, posrednik ponekad otežava stvari, jer kada dve strane pregovaraju preko posrednika obe strane pokušavaju da ubede njega i tako samo cementiraju svoje pozicije.

„S druge strane, rekao je, kada dvoje direktno pregovaraju, oni su precizniji. Dve strane ističu svoja glavna pitanja, a zatim istražuju da li ih mogu staviti u pozitivan paket za obe strane“, objašnjava on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar