U trendu

Kod Jasenovca obeležen Medjunarodni dan genocida nad Romima

Komemoracijom romskim žrtvama ustaškog režima danas je u Uštici kod Jasenovca obeležen Međunarodni dan sećanja na romske žrtve genocida u Drugom svetskom ratu.

Komemoracija je održana na romskom groblju, mestu na kojem su ustaše od 1941. do 1945. na najsvirepiji način ubile najmanje 16.173 osobe romske nacionalnosti.

Komemoraciju su organizovali Savez Roma u Hrvatskoj Kali Sara i Savet romske nacionalne manjine u Hrvatskoj, prenela je agencija Hina.

Obeležavanju Dana sećanja su, uz predstavnike romskih udruženja iz Hrvatske, prisustvovale i delegacije Roma iz drugih zemalja i predstavnici diplomatskog kora, kao i izaslanik predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, župan Sisačko moslavačke županije Ivo Žinić, izaslanik vlade Alen Tahiri, potpredsednik hrvatskog Sabora Siniša Hajdaš Dončić, te delegacija Grada Zagreba.

Uoči komemoracije, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i poslanik u Saboru Veljko Kajtazi obišli su lokaciju na kojoj će u Uštici biti izgradjen muzej romskim žrtvama.

„Nećemo dozvoliti da romske žrtve budu zaboravljene. Romska zajednica je dovoljno jaka da oprosti, ali ne i da zaboravi, kao što se zaboravlja učešće Roma u antifašističkoj borbi i Domovinskom ratu“, naglasio je Kajtazi.

Kajtazi se osvrnuo i na uslove života Roma koji, uprkos svim obećanjima, još uvek nisu zadovoljavajući.

On je rekao i da, prema zadnjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj živi 16.975 Roma, ali je izrazio uverenje da ih ima „puno više i da u Hrvatskoj živi i radi oko 40.000 Roma“.

Za ubijene Rome službe su održali pravoslavni, muslimanski i katolički sveštenici, a zatim su vence položile delegacije Roma, Hrvatske i predstavnici diplomatskog kora.

Dan sećanja na romske žrtve održava se svake godine 2. augusta, na dan kada su nacisti 1944. godine u logoru Aušvic-Birkenau u jednom danu u gasnim komorama ubili 3.000 Roma. Iako ne postoje pouzdani podaci, smatra se da su nacisti i njihovi saveznici u Drugom svetskom ratu širom Evrope ubili pola miliona Roma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar