U trendu

Koga će kazniti birači na lokalnim izborima-HDZ ili Most?

Nakon dve sedmice burnih zasedanja Hrvatskog sabora tokom kojih je premijer Andrej Plenković uspeo da sačuva ministra finansija Zdravka Marića, ali i da iz vlasti istisne Most nezavisnih lista Bože Petrova, jedino je izvesno da je zasad otklonjena mogućnost novih prevremenih parlamentarnih izbora.

Hrvatsku, međutim, za dve sedmice očekuju lokalni izbori, što će, prema oceni hrvatskih medija, biti pravi pokazatelj ko je pravi pobednik, odnosno da li će birači na tim izborima kazniti HDZ ili Most.

O tome ko je sve koga podržao i zašto zasigurno će razmišljati i birači 21. maja, kada izađu na lokalne izbore. Jer samo u dva glasanja u Hrvatskom saboru – o opozivu aktualnog ministra financija Zdravka Marića i o izboru novog predsednika parlamenta Gordana Jandrokovića – postalo je jasno da se do juče nezamislivi saveznici veoma lako mogu naći u istom taboru. Iz istih interesa, a navodno s različitih političkih i ideoloških pozicija, piše hrvatski t-portal.

„Naizgled nepomirljive političke suparnike spaja uvek ista želja da ostanu na vlasti ili barem pri njoj. Pritom je najslikovitiji primer Tomislava Sauhe, bivšeg šefa kabineta bivšeg premijera Zorana Milanovića, čiji je politički i ljudski integritet, nakon što se našao u središtu istrage u aferi Dnevnice, ponovno na iskušenju. Čak i ako iz navedene afere izađe bez pravnih sankcija, ko mu više može verovati vezano uz bilo šta“, navodi se analiziti ovog medija, autora Boška Picule.

U analizi se tvrdi da s obzirom na to da Sauhini postupci na lokalnim izborima neće previše uticati na rezultat SDP-a, najvećim bi izbornim gubitnicima kontekstualno mogli postati HDZ i njegov predsednik Andrej Plenković.

Uprkos tome što je u suštini neargumentovanim ocenama da je Plenkovićev obračun s Mostom nezavisnih lista izveden pobednički, HDZ je de facto oslabljen i što se tiče stabilne parlamentarne većine i što se tiče percepcije verodostojnosti kada je posredi zaštita nacionalnih interesa, ukazuje se.

„U 27 godina demokratskog višestranačkog sistema u Hrvatskoj teško je pronaći situaciju sličnu aktualnoj, u kojoj jedan premijer tako srčano brani jednog ministra, a da pritom tako rizikuje stabilnost izvršne vlasti“, navodi t-portal.

Sama činjenica da se ministar Zdravko Marić izuzeo iz veoma važnog odlučivanja oko posrnulog Agrokora, kao donedavni izvršni direktor za strategiju i tržišta kapitala, dakle u samom vrhu propalog koncerna, bila dovoljna da mu se predsednik vlade zahvali na dosadašnjoj saradnji, stoji u analizi.

T-portal ukazuje i da a način premijerovog obračuna sa strankom Bože Petrova, a posebno razlog tog razlaza, ne podržava značajan broj građana, pokazuje i munjevit dolazak Andreja Plenkovića na uverljivo prvo mesto najnegativnijih političara u zemlji.

Pola godine s pravom najpozitivnija politička ličnost u Hrvatskoj upravo zbog svoje odmerenosti i stila komuniciranja – tako različitih u odnosu na bivše najnegativnije političare u ispitivanjima javnog mnenja, Tomislava Karamarka i Zorana Milanovića – Andrej Plenković je u kratkom roku počeo da podseća na njih obojicu, ističe se i dodaje da to birači ni kratkoročno ni dugoročno ne žele.

Na taj način je dat vetar u leđa Mostu nezavisnih lista dve sedmice uoči za Most najvažnijih izbora, učinivši niz njihovih kandidata znatno poželjnijim biračima nego li pre desetak dana.

Kakvi god, veruje se, bili dosadašnji postupci Mosta, prepuni vlastite nedoslednosti i parapolitičkog ponašanja, Mostovo isterivanje istine vezane uz Agrokor i njegovu desetogodišnju povezanost s politikom, što je na kraju rezultiralo ekonomskim lomom čija je reparacija i dalje neizvesna, itekako će koristiti Mostu na lokalnim izborima, a HDZ-u naštetiti i na lokalnim izborima i na baš svakom budućem testiranju većine u Hrvatskom saboru.

U analizi dalje stoji da uprkos ostanku ministra Marića, rezultat 75:75 istinski je poraz trenutne vladajuće većine. Tim više jer je SDP kao najjača opoziciona stranka i dalje neuverljiv i loše vođen, pri čemu lider te stranke Davor Bernardić, kako se navodi, uopšte ne razume da je suština svake politike ostvarivanje interesa, pri čemu ti interesi treba da budu javni i u korist razvoja celog društva. biti javni i u korist razvoja celog društva.

Dok god se SDP tako vodi i ponaša u političkom životu, HDZ i Andrej Plenković mogu biti mirni, zaključuje se u analizi.

Inače, SDP-ov Gordan Maras još se jednom obrušio na premijera i njegov način vođenja države tvrdeći da je HDZ zbog Marića doveo zemlju u krizu.

Maras smatra da građani žele nove izbore, a ne istrgovanu vlast.

„Pitam Plenkovića da li je vredilo sve to samo da on ostane premijer. Umesto evropskog političara postao je balkanski muljator!“, napisao je on na svom Fejsbuk profilu.

Čelnik Mosta i bivši predsjednik Sabora, Božo Petrov, u intervjuu je za Večernji list otkrio što misli o svom nasledniku, Gordanu Jandrokoviću, optuživši HDZ i Plenkovića za pokušaj sprovođenja diktature.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar