U trendu

Kohorst: Pohvala predsednici jer je priznala da je pogrešila

ZAGREB – Ambasador SAD u Hrvatskoj Robert Kohorst pozdravio je danas priznanje hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović da je pogrešila kada je ustaški pozdrav „za dom spremni“ proglasila starohrvatskim, prenosi HINA.

„Iako bi sve zemlje trebalo da štite slobodu govora i političkog izražavanja, postoje neki izrazi koji nemaju mesto u modernom društvu. Pozdravljamo nedavnu izjavu predsednice Grabar-Kitarović oko korišćenja govora koji unosi razdor u Hrvatskoj“, poručo je ambasador na Tviteru.

Kitarović je 16. februara na konferenciji za novinare povodom četiri godine mandata rekla da je pogrešila kada je pozdrav „za dom spremni“ nazvala starim hrvatskim pozdravom.

„Počinila sam grešku kad sam rekla da je ‘za dom spremni’ stari hrvatski pozdrav. Učinila sam to, jer su mi tada tako rekli neki savetnici. On nije prihvatljiv“, rekla je hrvatska predsednica, prenela je regionalna tv N1.

Predsednica je komentarisala i izjavu Antonija Tajanija, ali i komunizam i fašizam.

„Svaki zločin treba osuditi, istorijsko utvrđivanje istine je pravi korak napred. Jedan zločin ne treba opravdavati drugim. Ne poredim zločine. Zločin je zločin i treba ga posmatrati individualno“, rekla je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.