U trendu

Koji je bio cilj napada u Crnoj Gori?

Svetske agencije prenele su danas iz Crne Gore vest o hapšenju 20 osoba iz Srbije, osumnjičenih za terorizam, uz ocene o prisutnim napetostima u toj državi na dan održavanja parlamentarnih izbora.

AP navodi da „u zemlji rastu tenzije usred glasanja koje bi trebalo da odredi da li će mala balkanska država nastaviti svojim zapadnim putem ili se ponovo okrenuti tradicionalnom savezniku Rusiji“.

„Izneta su strahovanja da bi nasilje moglo da izbije na ulicama prestonice Podgorice između pristalica opozicije i vlade nakon što budu objavljeni rezultati glasanja“, prenosi američka agencija.

AFP uz vest o hapšenju srpskih državljana u Crnoj Gori navodi da se „izbori održavaju usred tenzija zbog planova premijera veterana Mila Đukanovića za izgradnju bliskijih odnosa između Crne Gore i Zapada“.

Direktor crnogorske policije Slavko Stojanović potvrdio je danas da je prethodne noći uhapšeno 20 osoba iz Srbije, dok se za jednim licem traga, a zbog sumnje da su na teritoriji Crne Gore počinili krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i krivično delo terorizam.

Oni su, kako se sumnja, ušli u Crnu Goru i imali nameru da prvo preuzmu automatsko oružje, a potom da večeras izvrše napade na instutucije sistema, policiju i predstavnike državnih organa, ne iskučujući mogućnost napada na visoke državne zvaničnike.

Zbog interesovanja „svih medija“, Stojanović je rešio da se oglasi pisanom izjavom u kojoj potvrđuje hapšenje, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore.

„Tačno je da su službenici Uprave policije, tokom prethodne noći, u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbednost i uz koordinaciju i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, a postupajući shodno operativinim i obaveštajnim podacima kojima je policija raspolagala, lišili slobode 20 lica, državljana Srbije, dok se za jednim licem, takođe državljaninom Srbije, traga“, ističe se u izjavi.

Prema nezvaničnim informacijama televizije PinkM, na čelu te grupe, nalazi se bivši smenjeni šef Žandarmerije Srbije Bratislav Bata Dikić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.