U trendu

Kolinda Grabar Kitarović: Vreme je da Rusiju poštujemo

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je u Sofiji da je politika dijaloga jedini put za odnose između Rusije i zapadnih država i naglasila je da je došlo vreme za normalizaciju odnosa između tih dveju strana na osnovu međunarodnog prava i međusobnog poštovanja.

„Ako se prema nekome postavljate kao prema protivniku, on će uskoro i početi tako da se ponaša“, navela je Kitarovićeva na konferenciji za medije nakon susreta s bugarskim predsednikom Rumenom Radevim.

Inače, Hrvatska se ranije pridružila nizu zapadnih država koje su proterale ruske diplomate zbog slučaja trovanja bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u engleskom gradu Solsberiju, za šta je London optužio Moskvu. Rusija je na proterivanje svojih diplomata reagovala recipročno.

„Da bi se rešili bilo kakvi sporovi i pitanja, o njima treba razgovarati. Rusiju vidim kao snažnu državu, svetsku silu s kojom se u svakom slučaju, osim o tim međusobnim sporovima, mora nastaviti razgovor i o mnogim drugim pitanjima“, rekla je Kitarovićeva, pomenuvši pitanja međunarodne bezbednosti, terorizma, radikalizacije i drugih pretnji s kojima se dva bloka suočavaju.

Naglasila je da su važna činjenica i ekonomski interesi i istakla da će se uvek zalagati za otvaranje novih tržišta za hrvatsku privredu.

„Imamo niz pitanja koja u ovom trenutku rešavamo, od Agrokora, dakle pitanja ruskih banki, do pitanja zagađenja vazduha u Slavonskom Brodu, i ja ću apsolutno insistirati na nastavku razgovora o tim temama“, rekla je hrvatska predsednica i izrazila veru da će i ruska strana iskazati spremnost za dalje razgovore.

Ocenila je i da je Rusija svakako snažan igrač u Jugoistočnoj Evropi i podsetila da je jedna od država odgovornih za sprovođenje mira u Bosni i Hercegovini.

„Vreme je da krenemo ka normalizaciji odnosa na osnovu poštovanja svih postulata međunarodnog prava i međusobnog poštovanja, ali u svakom slučaju vodeći računa o budućnosti i sigurnosti evropskog kontinenta i generalno međunarodnih odnosa na celom prostoru“, rekla je Kitarovićeva, preneo je portal „Indeks“.

Naglasila je da snažno podržava istragu o trovanju Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije i očekuje rezultate, te da Hrvatska poštuje sistem sankcija i evropska pravila.

Bugarski predsednik Rumen Radev istakao je da njegova zemlja kao predsedavajuća Savetom Evrope u ovom polugodištu mora da sprovodi politiku dijaloga i ravnoteže.

„Želim da naglasim da je Bugarska lojalna članica Evropske unije i NATO-a, ali i saveza koji se zasnivaju na nekim vrednostima, od kojih je jedna transparentnost“, poručio je Radev.

„Da bismo preduzeli naredne korake mi treba da dobijemo jasne i neosporne dokaze“, rekao je bugarski predsednik.

Inače, Bugarska je jedna od zemalja EU koje nisu proterale ruske diplomate.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.