U trendu

Kolinda: Ne treba da sa Srbijom glumimo prijateljstvo

Predsednica Kolinda Grabar Kitarović na po dolasku u Beograd, gde će prisustvovati svečanosti povodom inauguracije srpskog predsednika Aleksandra Vučića, izjavila je da je ovo prilika da se napravi i čvrst iskorak u odnosima dveju zemalja.

Kitarović će se pre svečanosti bilateralno sastati sa predsednikom Vučićem sa kojim, kako konstatuju hrvatski mediji, ima dobre odnose.

Ona je rekla da će sa srpskim kolegom razgovarati o bezbednosti, ali i drugim važnim pitanjima.

„Razgovaraćemo o pitanjima sigurnosti, ali i druge prirode. Pitanjima koja stoje pred nama kao prilika ne samo za poboljšanje stanja u jugoistocnoj Evropi. Moramo napraviti jedan čvrsti iskorak. Moramo podvući crtu pod istoriju, rešiti pitanja nestalih osoba, arhiva i univerzalne jurisdikcije, ali pre svega pragmaticno gledati u budućnost. Srbija je kandidat za članstvo u EU. Mi zaista želimo videti Srbiju, BiH, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju u EU i u tome ćemo im svestrano pomoći, ali i istrajati na tome da ispune sve ono što je i Hrvatska morala ispuniti. Previše ima problema da bismo jedni druge ignorisali. Moramo zajedno raditi, sve naše službe pa cak i oružane snage“, kazala je Grabar Kitarovic.

Posebno je poentirala obaveštajnu saradnju dve zemlje ne samo, kako je rekla, po pitanju terorizma koji je postao globalni problem današnjice.

„Tu je i krijumcarenje ljudima, drogama, oružjem i slicno. Pitanja kriminala, ali i pitanja lokalnih zajednica koje su počele da nadrastaju naše teritorije. Moramo obezbediti da niko ne predstavlja pretnju državnom poretku bilo kojoj državi|, navela je.

Osvrnuvši se na pitanje hrvatske manjine u Srbiji, Kitarović je rekla:

„Da, Hrvati imaju predstavnika u Skupštini Srbije, ali koje je izabran kao pripadnik stranke, a ne naroda, što predstavlja veliku razliku od Hrvatske gde imate tri garantovana zastupnika srpske nacionalne manjine, bez obzira na broj glasova“.

Kitarović je rekla i da odnosi sa bivšim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem nisu bili na očeivanom nivou, a posebno mu je zamerila to što je, kako je rekla, na sastanku Brdo-Brioni u Sarajevu pred svedocima izjavio da je zapadna granica Srbije Virovitica-Karlovac-Karlobag.

„S nekim ko ne priznaje BiH i pola Hrvatske ja ne mogu razgovarati“, rekla je Grabar Kitarovic.

Inače, Kitarović je na aerodromu u Beogardu docekala potpredsednica Vlade Srbije i ministrica Zorana Mihajlovic. Kada je Vučić preuzeo dužnost predsednika Srbije, Grabar Kitarović je izjavila da je u njemu „napokon“ ima pravog sagovornika za iskrene i otvorene razgovore.

„Sada smo predsednik Vučić i ja kolege i napokon imam pravog sagovornika za iskrene i otvorene razgovore. Ne treba glumiti prijateljstvo, nego rešavati otvorena pitanja i graditi odnose korak po korak“, kazala je predsednica u intervjuu za Novi list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar