U trendu

Kolinda: Srbija potencira puzajuće ustaštvo

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila da Srbija „potencira puzajuće ustaštvo“ u Hrvatskoj, ali da ga ona ne vidi.

„Srbija je ta koja potencira neko puzajuće ustaštvo u Hrvatskoj. Ja ga ne vidim, vidim pojedinačne incidente“, rekla je Grabar-Kitarović sinoć za RTL televiziju upitana o izveštajima o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj u kojima se govori o puzajućoj fašizaciji društva.

Ona je rekla da je došlo do porasta netolerancije, ali da smatra da se ne bi smelo davati previše važnosti „nekim marginalnim pojavama i grupama“.

Na primedbu novinara kako je moguće da se ne pridaje pažnja „paradi ustaštva“ u centru Zagreba, ona je odgovorila da se treba zgroziti, ali „na šestoj ili sedmoj stranici nekog lista, ili u desetoj minuti dnevnika, a ne dati im pažnju jer oni to traže i time dobijaju na značaju“.

„Pogledajmo odluku Vrhovnog suda u Nemačkoj oko NPD-a u kojoj stoji da neće zabraniti stranku i delovanje iako podsećaju na Hitlerovu nacističku stranku jer su marginalni u društvu“, rekla je predsednica aludiraući na nedavni ultradesničarski marš koji je organizovala Autohtona-Hrvatska stranka prava u centru Zagreba.

Na pitanje da li je Vlada trebalo da ukloni spomen-obeležje s uklesanim ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ u Jasenovcu, predsednica je ponovila da ta ploča nije usmerena prema onome što se dogadjalo u Drugom svetskom ratu u Jasenovcu, već je podignuta za 11 mladića koji su se borili za Hrvatsku.

Na pitanje zar ne bi to shvatila kao provokaciju da je pripadnica srpske ili jevrejske manjine, ona je odgovorila da je „upravo o tome potrebno razgovarati da bi se to raščistilo i kako bi bilo sasvim jasno da poruka nije ustašizacija, već je poruka pijeteta prema tim mladićima“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.