U trendu

Komisija: Pejčinović nije bila u sukobu interesa

ZAGREB – Hrvatska Komisija za odlučivanje o sukobu interesa odlučila je da neće pokrenuti postupak protiv ministarke spoljnih i evropskih poslova Marije Pejčinović Burić, jer je zaključila da ona time što je savetovala Vladu Srbije na projektu bržeg pristupanja Evropskoj uniji, nije učinila ništa što bi bilo suprotno hrvatskim interesima.

Udruženje hrvatskih vojnih invalida iz Slavonskog Broda prethodno je „prijavilo“ ministarku zbog mogućeg sukoba interesa, jer je od 2013. do 2016. godine savetovala Vladu Srbije na projektu bržeg pristupanja EU, a sada je predsednica hrvatske Komisije za praćenje sprovođenja prelaznih merila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 o pristupanju Srbije EU.

To udruženje, naime, smatra da je ministarka u sukobu interesa, jer je ranije pomagala Srbiji da se pripremi za preuzimanje evropskog zakonodavstva u istim pregovaračkim poglavljima, a sada prati sprovođenje prelaznih merila.

„Sadržaj konkretnog projekta u potpunosti se razlikuje od sadržaja zadatka Komisije koju je imenovala Vlada Hrvatske“, rekla je članica Komisije Tatijana Vučetić, prenosi Hina.

Ona je dodala da Pejčinović Burićeva kao međunarodni ekspert kojeg je angažovala i platila Evropska komisija na osnovu javnog konkursa, kroz rad na tom projektu nije ostvarila nikakav lični interes koji bi bio u suprotnosti s interesima i politikom Hrvatske.

Šefica hrvatske diplomatije juče je na vanrednoj konferenciji za novinare odbacila optužbe za veleizdaju i delovanje u interesu Srbije koje joj je uputio politički sekretar MOST-a Nikola Grmoja na sednici Sabora.

Ona je predstavnicima MOST-a poručila da ni oni nisu ranije ništa učinili da bokiraju Srbiji otvaranje poglavlja 23, dok su učestvovali u vlasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.