U trendu

Komisija za sukob interesa: Nema postupka protiv Grabar Kitarović

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa odlučila je danas da neće pokrenuti postupak protiv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović u vezi s njenim doktorskim studijama na Fakultetu političkih nauka.

Izvestiteljka Branka Lukačević-Gregić rekla je da se u anonimnoj prijavi protiv Kolinde Grabar-Kitarović ukazuje da je sporno može li se uz obavljanje funkcije predsednice odvojiti potrebno vreme za doktorske studije na Fakultetu političkh nauka, budući da su studenti obavezni da prisustvuju na barem 80 odsto nastave i da su propisani i ritam studiranja, i druge obaveze studenata, prenosi N1.

Ona je rekla da je sa Fakulteta političkih nauka stigao odgovor da je Grabar Kitarović bila prisutna na 80 odsto nastave, ali da profesori nisu dužni da čuvaju evidenciju. 

Iz podataka proizlazi da nema povrede procedure, pa je predloženo da se ne pokreće postupak, dodala je izvestiteljka.

Na sastanku je predloženo da se postupak ne pokrene ni protiv ministra finansija Zdravka Marića za sukob interesa zbog Agrokora, pošto je ocenjeno da je ministar pravilno odlučio da sebe izuzme iz rasprave o dodeli kredita Agrokoru.

Na sednici je bilo reči i o slučaju potpredsednice Vlade Martine Dalić koja nije prijavila bonus supruga, koji radi u Ini. Ocenjeno je da je „propustom obrazloženja nesklada u imovinskoj kartici došlo do povrede Zakona“ i potpredsednici vlade je izrečena kazna obustave plate u iznosu od 6.000 kuna (oko 800 evra).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.