U trendu

Komisije zavrÅ¡ile razgovore o Stepincu, nastavak u Rimu…

ZavrÅ¡etkom dvodnevnog sastanka u Podgorici stavljena je tačka na radna zasedanja meÅ¡ovite komisije Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije koja razmatra ulogu nadbiskupa Alozija Stepinca pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata, piÅ¡e danaÅ¡nja „Politika“.

Članovi komisije sastaće se joÅ¡ jednom u Rimu, 12. i 13. jula, kada će sumirati dosadaÅ¡nji rad. UsaglaÅ¡eni zaključci, ako ih bude bilo, posluÅŸiće papi Franji u donoÅ¡enju odluke o proglaÅ¡enju Alozija Stepinca za sveca.

Očekuje se da će predstavnici SPC tom prilikom zatraÅŸiti da razgovori o Stepincu budu nastavljeni, pre svega jer naÅ¡im istraÅŸivačima i dalje nisu otvorena vrata vatikanskog arhiva, uprkos obećanju pape Franje da će to biti omogućeo.

NaÅ¡i istoričari su, između ostalog, zatraÅŸili uvid u prepisku pape Pije Dvanaestog i stepinca za vreme NDH-a.

Takođe, značajna su i pisma koja je u Vatikan slao papski izaslanik Markone.

Upućeni tvrde da je bez ovvih dokumenta veoma teško steći pravu sliku o ulozi kardinala Stepinca u ustaškim zločinima u NDH-a.

Na sastanku u Podgorici, odrÅŸanom u Sabornom hramu Hristovog vaskresenja, članovi komisije su razgovarali na temu: „Nadbiskup i kardinal Stepinac i komunistički progon od 1945. do 1960“.

Iako je najavljeno da će ovaj susret biti jedan od najmirnijih, za predstavnike Hrvatske biskupske konferencije ovaj deo Stepinčevog ÅŸivota veoma je vaÅŸan jer na njemu grade priču o navodnom mučeniÅ¡tvu ovog nadbiskupa, koji je 1946. osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada, kao i na gubitak građanskih prava, piÅ¡e „Politika“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar