U trendu

Komšić: Moguće formirati vlast na nivou BiH do polovine maja

SARAJEVO – Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić smatra da je moguće formirati vlast na nivou BiH do polovine maja, što je i rok koji je Evropska komisija dala BiH.

„Moguće je imenovati kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara, s tim što će u tom slučaju Milorad Dodik i SNSD morati da ‘progutaju žabu’ kada je reč o Nato savezu. Moguće je te dve stvari pomiriti ako postoji volja za takvu vrstu dogovora“, smatra Komšić, prenele su banjalučke „Nezavisne novine“.

On je ocenio da BiH gubi svih ovih meseci zato što nema formiranu vlast i da je upala u malo ozbiljniju krizu i kao država i kao društvo, te da se mora tražiti izlaz iz ovakve situacije.

„Moramo izaći iz ove situacije najkasnije do polovine maja jer reč je o rokovima koji su nam dali iz Evropske komisije kada je reč o daljem putu BiH ka EU“, rekao je Komšić novinarima u Sarajevu.

Komentarišući inicijativu Republike Srpske da formira rezervni sastav policije, te odgovor iz Federacije BiH da će uraditi isto, Komšić je rekao da je jedini put da se izađe iz takve situacije da se ide u formiranje vlasti i stabilizaciju odnosa.

„Nismo razgovarali sa Dodikom o ovoj temi, mada je njemu jasno šta će uslediti ako nastavi tim putem. Niko neće sedeti skrštenih ruku“, kaže Komšić.

On smatra da je, kako kaže, zveckanje oružjem zadnja varijanta u svemu i da je bolje da se svi okrenu dogovoru i kompromisu.

Hrvatski član Predsednštva je rekao da još nema odgovora iz zvaničnog Zagreba u vezi sa protestnom notom Hrvatskoj zbog aktivnosti i postupaka Sigurnosno-obaveštajne agencije Hrvatske prema državljanima BiH prilikom njihovog boravka ili tranzita kroz Hrvatsku.

„Sačekaćemo da vidimo šta će Hrvatska odgovoriti, ali ova afera pokazuje da nema pobednika u ovakvim pričama“, istakao je Komšić.

On je napomenuo da je Predsedništvo BiH na poslednjoj sednici dalo agreman novom hrvatskom ambasadoru i time poslao poruku da su za saradnju i dobrosusedske odnose.

BiH, rekao je on, nije izgubila u ovoj situaciji, već je mnogo više izgubila Hrvatska kada je reč o njenom međunarodnom ugledu.

„Na nama je da pokušamo sa vlastima u Hrvatskoj uspostaviti normalnu komunikaciju“, naglasio je Komšić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar