U trendu

Komšić: Neophodno održati stabilnost u regionu

JAHORINA – Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je danas na Jahorini da je neophodno održati stabilnost u regionu i dodao da se zemlje regiona samo zajedno lakše i efikasnije mogu suočiti sa izazovima koji su pred njima.

Na taj način će se, istakao je on na plenarnoj sednici Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi na Jahorini, pokazati da prostor jugoistočne Evrope svakako pripada EU i da svaka zemlja koja još nije dobila status zemlje članice EU može proći izazove koje nameće prijemna procedura za to članstvo.

„Razvijanjem regionalne saradnje i dobrih susedskih odnosa šaljemo jasnu poruku da ovaj region, odnosno jugoistočna Evropa može biti deo integracijskih procesa, posebno onih procesa koji BiH vode prema NATO-u i Evropskoj uniji u koje se može inkorporirati i svaka zemlja članica ovog procesa“, rekao je Komšić.

On je naveo da su neki od najvažnijih ciljeva tog procesa razvoj stabilnosti, sigurnosti i dobrosusedskih odnosa, intenziviranje multulateralne ekonomske i trgovinske saradnje, promocija saradnje na humanitarnom, socijalnom i kulturnom polju, saradnja na polju pravde i untrašnjih poslova za borbu protiv terorizma, organizovanog kriminala, ilegalne trgovine drogom i oružjem…

„Kada sagledamo ove ciljeve, možemo konstatovati da je saradnja zemalja članica ovog procesa veoma dobra u pomentim oblastima. Svakako da ima prostora da još više radimo zajedno na rešavanju mnogih otvorenih pitanja koja imamo, čime ćemo dodatno unaprediti naše doborsusedske odnose“, rekao je Komšić.

S tim vezi, pozvao je zemlje jugoistočne Evrope da učine dodatne napore i pronađu način da se reše otvorena pitanja, u korist svih građana tih zemalja.

„Neophodno je održati stabilnost u regionu, te kroz našu međusobnu saradnju i zajedničke mehanizme održati i lakše kontrolisati nezakonite migracijske tokove koji su zadesili gotovo sve naše zemlje. Samo ćemo se zajedno lakše i efikasnije suočiti sa izazovima koji su pred nama“, poručio je Komšić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.