U trendu

Konačni rezultati: Izašlo više od 55 odsto gradjana, 99,81 podržalo Dan RS

Predsednik Republičke komisije za sprovodjenje referenduma Siniša Karan izjavio je danas da je na referendum o Danu Republike Srpske izašlo 680.116 gradjana s pravom glasa ili 55,77 odsto birača.

Na referendumu je 677.721 ili 99,81 posto birača zaokružilo „da“, odgovarajući na referendumsko pitanje – da li podržavate da se 9. januar slavi kao Dan RS, dok se protiv izjasnio 1.291 glasač ili 0,19 odsto.

Karan je na konferenciji za novinare naveo da je bilo 2.264 nevažećih listića, a važećih 679.012.

Pravo glasa u RS ima 1.219.399 gradjana.

Karan je rekao da je na referendumu glasala natpolovična većina gradjana sa pravom glasa, zbog čega je, s obzorom na Zakon o referendumu i gradjanskoj inicijativi, referendum sproveden uspešno i proglašen punovažnim.

On je još naveo da je i obeležavanje Dana RS 9. januara na referendumu dobilo podršku gradjana.

Karan je rekao da se radi o prvim nezvaničnim preliminarnim rezultatima referenduma, koji će biti dostavljeni Narodnoj skupštini RS i najkasnije u roku od mesec dana biti objavljeni u Službenom glasniku RS.

Prema njegovim rečima, referendum je prošao bez incidenata, a Republička komisija za sprovodjenje referenduma do sada nije dobila nikakve žalbe na moguće nepavilnosti prilikom održavanja referenduma.

U Republici Srpskoj juče je održan referendum na kojem su se gradjani izjašnjavali da li podržavaju da se 9. januar proslavlja kao Dan republike.

Vlasti u RS odlučile su da održe referendum i nakon što je Ustavni sud BiH 17. septembra zabranio održavanje referenduma.

Osim u RS, referendum o Danu republike održan je u predstavništvima RS u Srbiji, Moskvi, Švajcarskoj, Nemačkoj, Belgiji, Austriji i Holandiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar