U trendu

Konstituisana nova Skupština Crne Gore

Novi saziv Skupštine Crne Gore konstituisan je danas bez prisustva opozicije, a nije izabran ni predsednik parlamenta.

Nije poznato kada će sednica biti nastavljena, a neizvesno je i da li će opozicija dugoročno bojkotovati rad Skupštine.

Na današnju sednicu koja je održana na Cetinju, opozicija nije došla s obrazloženjem da parlamentarni izbori nisu bili demokratski i slobodni.

Kao mogući kandidati za novog predsednika crnogorske skupštine pominju se Milutin Simović iz Demokratske partije socijalista (DPS) i Ivan Brajović, predsednik Socijaldemokrata Crne Gore.

Simović je bio potpredsednik dosadašnjeg parlamenta, a Brajović je ministar pomorstva i saobraćaja u dosadašnjoj Vladi Crne Gore.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine Crne Gore na Cetinju, predstavljen je izveštaj Državne izborne komisije o rezultatima parlamentarnih izbora.

Predsednik Komisije Budimir Šaranović je rekao da su strane posmatračke misije pozitivno ocenile parlamentarne izbore.

Skupština Crne Gore ima 81 poslanika, a još nije poznato ko će činiti parlamentarnu većinu.

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori 16. oktobra najviše poslanika, njih 36, dobila je DPS, zatim opozicioni Demokratski front (DF) 18, koalicija „Ključ“ devet i Demokrate osam.

Četiri mandata osvojila je Socijaldemokrarska partija Crne Gore, na čijem je čelu Ranko Krivokapić, a po dva mandata Bošnjačka stranka (BS) i Socijaldemkrate (SD).

Hrvatska gradjanska inicijativa (HGI) i koalicija „Albanci odlučno“ imaće po jednog poslanika.

Najviše izgleda da formiraju parlamentarnu većinu, ako se dogovore, imaju DPS, SD, BS, HGI i koalicija „Albanci odlučno“.

Njihova postizborna koalicija bi, prema očekivanjima, trebalo da formira novu crnogorsku vladu koja bi u tom slučaju imala podršku 42 poslanika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.