U trendu

Kordon slovenačke policije na granici zaustavio izbeglice

Više stotina izbeglica zaustavljeno je večeras na ničijoj zemlji između hrvatske i slovenačke granice, i sprečeno da uđe u Sloveniju, javljaju hrvatski mediji.

Ispred slovenačkog graničnog prelaza postavljen je kordon slovenačke policije. 

To su uglavnom izbeglice koje su na granični prelaz Harmica kod Zaprešića došle iz 20-tak kilometara udaljenog Zagreba i traže da preko Slovenije nastave put prema Zpadnoj Evropi. 

Očekuje se dolazak i novih izbeglica koje na sve načine iz Zagreba pokušavaju da se prebace u Sloveniju i dalje prema zemljama Zapadne Evrope koje su im i krajnji cilj.

Podršku izbeglicama daju aktivisti nevladinih udruženja iz Slovenije koji dele vodu i higijenske potrepštine. Na njihovim transparentima piše „Ništa nije ilegalno“, a uzvikuju „Open the border!“ (Otvorite granicu!), prenela je agencija Hina.

Protiv zatvaranja granica protestuju i hrvatski aktivisti koji su se sreli na sredini mosta na Sutli sa slovenačkim aktivistima.

Za razliku od Slovenije koja sprečava prolaz izbeglicama, mediji izveštavaju da je već nekoliko hiljada izbeglica prešlo mađarsku granicu.

Po poslednjim podacima, do 19 časova u Hrvatsku je ušlo više od 17.000 izbeglica.

Zbog velikog broja izbeglica, Hrvatska je u četvrtak uveče zatvorila sedam od osam graničnih prelaza sa Srbijom, ali ne i celu granicu, pa izbeglice i dalje ilegalno ulaze iz Srbije u Hrvatsku. 

Pošto je hrvatski premijer Zoran Milanović ranije danas saopštio da Hrvatska „prelazi na plan B“ i da više neće popisivati ni zaustavljati izbeglice, Hrvatska organizovano prevozi deo izbeglica koje su bile smeštene u Belom Manastiru i Tovarniku na hrvatsko-mađarsku granicu. 

Veliki broj izbeglica prebačen je autobusima i vozom u Zagreb i većina njih pokušava da dođe do Slovenije i dalje u zemlje zapadne Evrope.

Najava Milanovića naišla je na kritike zvanične Ljubljane i Budimpešte.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar