U trendu

Kosor: Slovenci će možda blokirati ulaz Hrvatske u šengen

Nekadašnja premijerka Jadranka Kosor, koja je bila potpisnik arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, nije danas isključila mogućnost da će zvanična Ljubljana pokušati da blokira ulazak Hrvatske u Šengen.

Kosor je, naime, izjavila da je Slovenija uvek, kada je smatrala da može da koristi silu, to i radila.

Onaje podsetila da je Slovenija dugo blokirala ulazak Hrvatske u EU i dodala:

„Moguće je da će sada posegnuti za tim alatom. Ali je sada situacija drugačija, mi smo isto članica EU i pozicija je drugačija. Franjo Tuđman je i davnih osamdesetih govorio da moramo postati članica EU“, navela je Kosor za regionalnu N1 tv.

Ona smatra da se arbitražnom presudom o graničnom sporu sa Slovenijom, prema kojoj je zvanična Ljubljana dobila 2/3 Piranskog zaliva i prolaz do otvorenog mora, misli da se pozicija Hrvatske s drugim zemljama sa kojima ima otvorena granična itanja, nije promenila.

„Treba početi rešavati probleme. Sada su nam potrebni državnici, hrabri ljudi“, rekla je.

Upitana da li bi Hrvatska trebalo da iskoristi činjenicu da je članica EU, a da BiH i Srbija pregovaraju o ulasku, Kosor kaže da to ne treba koristiti na način da Zagreb blokira Srbiju i BiH, već dijalogom.

„Treba da sednemo i nalazimo rešenja. Ako se ne možemo dogovoriti za stolom, logično bi bilo ići na međunarodni sud. U dogovoru za stolom jedan deo uvek treba biti kompromis, no mnogi to ne žele jer su uvek neki izbori“, rekla je Kosor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar