U trendu

Kosovski parlament danas o demarkaciji sa Crnom Gorom

Kosovski parlament će danas održati sednicu na kojoj će se glasati o sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Sednica se održava u atmosferi povišenih tenzija jer se opozicija protiv ratifikaciji ovog sporazuma, smatrajući da je Kosovo njime oštećeno.

Sporazum o demarkaciji je inače jedan od ključnih uslova za viznu liberalizaciju za Kosovo.

Kako je uoči sednice rekao predsedavajući parlamenta i predsednik Demokratske partije Kosova (PDK) Kadri Veselji, svi treba da budu smireni i da misle o budućnosti, kao i da Kosovo ne bi trebalo da ugrozi svoje odnose sa SAD i evropskim zemljama, prenose kosovski mediji.

Veselji je dodao i da bi poslanici parlamenta trebalo da razmisle da li žele da bude ostvaren napredak prema evropskim integracijama ili preferiraju nazadovanje.

Pokret Samoopredeljenje organizuje protest u Prištini protiv demarkacije sa Crnom Gorom.

„Protestvujemo mirno, ali smo uznemireni. To ne znači da ćemo dozvoliti ratifikaciju sporazuma koji Kosovu uzima više od 8.000 hektara zemlje i verujem da će naš protest uspeti i da će to biti kraj ove vlasti“, rekao je lider Pokreta Aljbin Kurti.

Predsednik Srpske liste Slavko Simić izjavio je da postoji mogućnost, da zbog loše bezbednosne situacije, poslanici Srpske liste i članovi kosovske vlade iz redova srpske zajednice ne prisustvuju sednici na kojoj se odlučuje o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

„Najavljuju se protesti, bezbednosna situacija je loša, ne isključujem mogućnost da sutra ne budemo u Prištini zbog toga“, izjavio je Simić Tanjugu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.