U trendu

Kotromanović: Vučić nema razloga za nervozu

Ministar odbrane odlazeće hrvatske vlade Ante Kotromanović izjavio je danas da Hrvatska kao članica NATO ima pravo da razvija sopstvene sisteme i sredstva za odbranu, ali da nema nikakve neprijateljske namere prema Srbiji.

U izjavi za regionalnu TV mrežu N1 u Zagrebu, Kotromanović je rekao da Srbija nema razloga za nervozu.

„Poručujem (premijeru Srbije Aleksandru) Vučiću – nemoj biti nervozan. Nemaš razloga biti nervozan. Mi nemamo nikakve neprijateljske namere prema Srbiji, to je naš sused, mi je uvažavamo i podupiremo da postane članica EU. Ali, kao članica NATO imamo pravo na vlastitu odbranu i da razvijamo vlastite sisteme i sredstva. Ovo nije naoružavanje da bismo se takmičili s njima ili pretili nekome, naprosto ovo je cilj sposobnosti NATO“, kazao je Kotromanović.

Hrvatski mediji preneli su da je Vučić u četvrtak u intervjuu televiziji Pink pozvao zemlje regiona da se ne naoružavaju i rekao da će i Srbija voditi računa o vlastitoj zaštiti, kao i da je zamolio SAD da Hrvatskoj ne isporučuje oružje.

Urednik hrvatskog časopisa Difender (Defender) Marko Ćustić ocenio je za N1 da Hrvatska nabavlja „raketni sistem koji ispaljuje balističke rakete“.

Prema njegovim rečima, te rakete se ispaljuju i do 120 kilometara, zavisno od modela, nose bojeve glave i najčešće imaju kasetnu municiju.

Ćustić je ocenio da Srbiju brine taj veliki domet „jer nema adekvatan odgovor na takvu pretnju“. On je rekao i da „Hrvatska nabavlja balističke rakete od SAD kako bi zastrašila Srbiju, jer je američki interes da Srbija zna da se mora odlučiti za Zapad“ naglasivši da je „siguran da niko neće ispaliti te rakete“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.