najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kovač: Ko ne zatraži azil u Srbiji, odbijaće se u Mađarskoj

Mađarska će odbiti da primi tražioce azila koji ulaze iz Srbije, a koji prethodno nisu zatražili azil u toj zemlji, izjavio je posle ponoći portparol mađarske vlade Zoltan Kovač koji se na granici između Mađarske i Srbije obratio novinarima.

“Budući da su takvi međunarodni propisi, stvari će tako funkcionisati”, rekao je Kovač na pitanje novinara da li će Mađarska odbijati da primi takve izbeglice, prenosi Rojters.

Premijer Mađarske Viktor Orban takođe je danas poručio da će, u svetlu novog zakona koji je u ponoć stupio na snagu, veliki broj zahteva za azil biti odbijen.

“Ako se neko deklariše kao izbeglica, pošto nije podneo zahtev za azil u Srbiji, njegov zahtev će biti odbijen u Mađarskoj, pošto je Srbija bezbedna zemlja”, rekao je Orban.

U Mađarskoj je u ponoć stupio na snagu paket amandmana kojima se poostrava zakon o zaštiti granice i migraciji, usvojen u parlamentu 4. septembra. Novine koje mere podrazumevaju su i učešće vojske u kontroli granice, krivično gonjenje onih koji su je ilegalno prešli, kao i ubrzani procesi razmatranja zahteva za azil.

Prema paketu amandmana,  prelazak i oštećenje pogranične ograde smatraće se krivičnim delom, a ilegalan prelazak granice će nositi maksimalnu kaznu od tri godine zatvora.

Izbeglice će ubuduće moći da podnesu zahteve za azil na samim graničnim prelazima, a proces razmatranja tih zahteva će biti ubrzan.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Batamrca

    Mi nismo EU, pa onda…

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike