Kovač: Oštre protivmere ako Srbija nekog uhapsi

Zvaničnici odlazeće vlade u Zagrebu ne odustaju od zahteva da Srbija povuče zakon o univerzalnoj jurisdikciji, a tehnički ministar spoljnih poslova Miro Kovač rekao je sinoć da bi Hrvatska primenila oštre kontramere ukoliko bi Srbija uhapsila nekog hrvatskog građanina pod optužbom za ratne zločine.

Foto: Beta

Foto: Beta

„Smatram skoro nemogućim da bi srpska Vlada to imala hrabrosti učiniti jer bi morala računati s oštrim protivmerama. Jedna od mera bi bila apsolutna blokada svih pregovora procesu pristupanja EU“, rekao je Kovač za tv Novu.

Kovač je i posle otvaranja pogavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije i EU ponovio zahteve koje je Hrvatska postavljala, a upitan da li je srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji suspendovan ili nije Kovač je odgovorio da nije, ali da  Srbija to mora učiniti.

On je dodao da postoje platforma i jasni kriterijumi koji su definisani u pregovaračkom procesu.

„To smo uspeli sve da ubacimo i Srbija sada mora krenuti što pre u izmenu svog zakona. Osnovali smo komisiju na nivou Vlade, sledeće sedmice imamo prvu sednicu i zatražićemo da Srbija što pre počne s izmenama tog zakona“, tvrdi Kovač.

On je rekao i da će Hrvatska blokirati bilo kakve optužnice koje bi Srbija mogla da aktivira.

„Vreme je da Srbija pocne razmišljati o tome da postoje zapovednici srpskih snaga koji su bili uključeni u agresiju na Hrvatsku, pa neka njih istražuju“, rekao je Kovač.

I hrvatski premijer Tihomir Orešković rekao je juče da hrvatska vlada u vezi s otvaranjem poglavlja 23 i 24 nije ništa popustila Srbiji, jer su, kako je naveo, vrlo transparentni uslovi koje ta zemlja treba da ispuni u pregovorima s Evropskom unijom, prenela je Hina.

(Tanjug)

Pogledajte komentare (1)

Jedan komentar

Ostavite komentar