U trendu

Kovač: Oštre protivmere ako Srbija nekog uhapsi

Zvaničnici odlazeće vlade u Zagrebu ne odustaju od zahteva da Srbija povuče zakon o univerzalnoj jurisdikciji, a tehnički ministar spoljnih poslova Miro Kovač rekao je sinoć da bi Hrvatska primenila oštre kontramere ukoliko bi Srbija uhapsila nekog hrvatskog građanina pod optužbom za ratne zločine.

„Smatram skoro nemogućim da bi srpska Vlada to imala hrabrosti učiniti jer bi morala računati s oštrim protivmerama. Jedna od mera bi bila apsolutna blokada svih pregovora procesu pristupanja EU“, rekao je Kovač za tv Novu.

Kovač je i posle otvaranja pogavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije i EU ponovio zahteve koje je Hrvatska postavljala, a upitan da li je srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji suspendovan ili nije Kovač je odgovorio da nije, ali da  Srbija to mora učiniti.

On je dodao da postoje platforma i jasni kriterijumi koji su definisani u pregovaračkom procesu.

„To smo uspeli sve da ubacimo i Srbija sada mora krenuti što pre u izmenu svog zakona. Osnovali smo komisiju na nivou Vlade, sledeće sedmice imamo prvu sednicu i zatražićemo da Srbija što pre počne s izmenama tog zakona“, tvrdi Kovač.

On je rekao i da će Hrvatska blokirati bilo kakve optužnice koje bi Srbija mogla da aktivira.

„Vreme je da Srbija pocne razmišljati o tome da postoje zapovednici srpskih snaga koji su bili uključeni u agresiju na Hrvatsku, pa neka njih istražuju“, rekao je Kovač.

I hrvatski premijer Tihomir Orešković rekao je juče da hrvatska vlada u vezi s otvaranjem poglavlja 23 i 24 nije ništa popustila Srbiji, jer su, kako je naveo, vrlo transparentni uslovi koje ta zemlja treba da ispuni u pregovorima s Evropskom unijom, prenela je Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.