U trendu

Kovač: Razumem Penavu, protest doživljavam kao apel

ZAGREB – Šef parlamentarnog odbora za spoljnu politiku hrvatskog sabora, Mirko Kovač kaže da razume gradonačelnika Vukovara, Ivana Penavu, koji je za sutra u tom gradu sazvao protest protiv nečinjenja vlasti na procesuiranju ratnih zločina.

Ovaj protest nije baš najbolje shvaćenu delu hrvatske javnosti i vladajuće HDZ, gde ga neki smatraju protestom protiv aktuelne vlade i premijera Andreja Plenkovića.

„Razumem Penavu. Ovaj protest doživljavam kao apel za veću efikasnost institucija, kao očekivanje da hrvatsko pravosuđe bude efikasnije u procesuiranju ratnih zločina. A što se simbola Vukovara tiče, predlažem da pored 18. novembra, kada obiležavamo pad grada, hrvatskog Staljingrada, stavimo veći naglasak i na 15. januar, dan kada je Hrvatski istok reintegrisan u hrvatski ustavno-pravni okvir. To je dan pobede i ponosa, na kraju krajeva i dan međunarodnog priznanja Hrvatske“, rekao je Kovač u intervjuu za portal net. hr.

Upitan da li očekuje da će učesniti tog skupa iz HDZ biti sankcionisani, Kovač kaže da ne očekuje.

„Ključno je da celi skup protekne dostojanstveno, da ne bude instrumentalizovan.. To je važno i za ugled Vukovara, ali i Hrvatske. Uveren sam da će i gradonačelnik Penava preduzeti sve što je u njegovoj moći da skup prođe u konstruktivnoj atmosferi“, rekao je Kovač.

Premijer Andrej Plenković je ranije danas na isto pitanje novinarima kratko rekao:“Videćemo“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.