U trendu

Kovačić: Ugrožen Dejton, a oni reaguju na referendum

Ako međunarodna zajednica nastavi da favorizuje samo jednu stranu, kao što favorizuje Bakira Izetbegovića i Bošnjake, rešenje u Bosni i Hercegovini će biti sve dalja, a problemi sve veći, upozorio je danas Jovan Kovačić osnivač i predsednik think-tank organizacije East-west bridge.

„Problem sa međunarodnom zajednicom je što, ako želi da bude deo rešenja, trebalo bi da bude objektivna prema svima. Ovako, i te pobede će biti sitne. To su ustvari Pirove pobede“, rekao je Kovačić u izjavi Tanjugu.

Favorizovanje jedne strane, prema njegovim rečima, moglo bi da dovede do toga da naraste kritična masa nezadovoljstva i da se narod zapita „šta mi ovde radimo“.

Kovačić je konstatovao da međunarodna zajednica za sada favorizuje Izetbegovića i Bošnjake, ističući da nema reakcije na događaje koji bi mogli da ugroze Dejtonski sporazum, dok reaguje u vezi s referendumom u Republici Srpskoj koji, kako je kazao, nije nikakva pretnja.

„Sad imamo situaciju da Hrvati, recimo Dragan Čović opet obnavljaju ideju o Hecegbosni, a to je mnogo opasnija priča i to menja dejtonsku strukturu totalno. Da li je tada reagovao PIC (Savet za implementaciju mira) u BiH“, zapitao je on.

A kada je reč o referendumu u Republici Srpskoj, PIC traži da ga vlasti u RS ne održe jer komplikuje situaciju u regionu.

„Juče PIC u saopštenju spominje “nećemo tolerisati priče o secesionizmu sa bilo čije strane“. Možda su mislili i na priče o Hercegbosni, ali nisu reagovali na to“, rekao je on.

Kovačić je podsetio i da je reakcija međunarodne zajednice na napad na premijera Aleksandra Vučića prošle godine bila „jujujuju, to je straašno“, ali zatim je bilo – nikom ništa.

„Ni danas nije završena ta istraga od strane istražnih sudskih organa na nivou BiH. Sve vam to govori“, rekao je on.

Upitan šta bi bila adekvatna reakcija međunarodne zajednice, odgovara da bi trebalo da se bave uzrokom a ne posledicama i da rade svoj posao.

„Neka rade svoj posao i nek budu objektivni. I ja sam radio u OHR tri godine, to je bilo drugo vreme , ali bili smo vrlo objektivni. Čak je jedan vrlo tvrdokorni lider došao kasnije kod mene da mi kaže “bili ste stvarno fer i pođednako ste se ponašali prema svima“. A to je donelo povratak raseljenih i slobodu kretanja“, rekao je Kovačić primetivši da je kasnije sve krenulo nizbrdo.

On je još ukazao i na to da u Sarajevu koje je glavni grad i gde su smeštene sve ambasade, ima malo srpskih funkcionera.

„Ambasadori se druže sa Bošnjacima i eventualno Hrvatima. Viđaju se, slušaju te priče, a nešto se i primi. Naš se glas jako malo čuje“, rekao je on.

Kovačić je poručio da međunarodna zajednica u globalu mora da spusti retoriku, jer sve je ovo refleksija ukupnih međunarodnih odnosa – haosa na Bliskom Istoku,vrlo kritičnih odnosa Rusije i SAD, haosa u EU, krize sa izbeglicama, Bregzit…

„Kad je situacija takva, jedini način je da odgovorni ljudi u svetu naprave korak napred i da smiruju situaciju. Da shvate, a ne da se vode politikom ličnih sitnih interesa, haosa, mržnje i revanšizma. Od takve politike isključivo trgovci i proizvođači oružja imaju korist, dok svi ostali imaju samo patnju“, zaključio je Kovačić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar