U trendu

Krivična prijava Inicijative mladih protiv Hebranga

Hrvatska Inicijativa mladih za ljudska prava podnela je kriviču prijavu Opštinskom državnom tužilaštvu u Zagrebu protiv istaknutog člana Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrije Hebranga zbog javnog poricanja krivičnog dela ratnog zločina i zločina protiv čovečnosti.

„Hebrang je u četvrtak uveče u emisiji Presing televizijske mreže N1 izjavama “Dario Kordić je za mene nevin“, “nikada, Dario Kordić nije zločinac, kao ni Branimir Glavaš“, kao i “nemojte Haški sud da shvatate kao sud lišen svetske politike“ poricao presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju na kojem je Dario Kordić pravosnažno osuđen na 25 godina zatvora za zločine u Lašvanskoj dolini u BiH“, smatraju u Inicijativi.

„Hebrang je ovim izjavama povredio član 325. Krivičnog zakona Republike Hrvatske, koji u 4. stavu navodi da će se kaznom zatvora od najviše tri godine kazniti svaka osoba koja javno odobrava, poriče ili znatno umanjuje krivično delo genocida, zločina agresije, zločina protiv čovečnosti ili ratnog zločina“, navodi Inicijativa.

Oni navodi da je bivši ministar odbrane i zdravlja u vladama HDZ, „osim što je počinio krivično delo, svojim javnim nastupom uvredio sve žrtve zločina u Lašvanskoj dolini i Osijeku kao i njihove najbliže za koje sudski postupci predstavljaju jedini put do zadovoljenja pravde“.

N1 podseća da je Branimira Glavaša Županijski sud u Zagrebu i Vrhovni sud osudio 2009. i 2010. godine za ratni zločin protiv srpskih civila 1991. u Osijeku, ali je presuda je ove godine ukinuta i slučaj će ponovno proći kroz sudski postupak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.