U trendu

Krivokapić: Srušen sporazum o fer i slobodnim izborima

Lider Socijaldemokratske partije Crne Gore (SDP) Ranko Krivokapić saopštio je danas da je sporazum o slobodnim i fer izborima srušen i optužio premijera Mila Djukanovića da želi da izbegne kontrolu.

„Sporazum o slobodnim i fer izborima je srušen, a opoziciona trojka mora naći način kako bi izlaskom iz Vlade kaznili premijera za kršenje tog dokumenta“, poručio je Krivokapić u Bijelom Polju, povodom najave izgradnje termoelektrane Pljevlja.

Sa Djukanovićevom Demokratskom partijom socijalista SDP, Demos i URA potpisale su sporazum o fer i slobodnim izborima, na osnovu koga su opozicioni predstavnici ušli u vladu, ključne institucije i javna preduzeća u državi, radi kontrole izbora.

Krivokapić je ocenio da Djukanović želi da izbegne kontrolu i optužio vladu da nedavnim sporazumom sa A2A ne štiti državni interes, već želi da nacionalnu energetsku kompaniju (termoelektranu Pljevlja) „preda nekom drugom u ruke“.

Vlada Crne Gore posle dugo odlaganja nedavno se dogovorila sa ključnim državnim partnerom u Eelektroprivredi Crne Gore (EPCG), italijanskom kompanijom A2A koja je posle države najveći akcionar EPCG sa udelom od 41,7 procenata vlasništva.

Kako je najavljeno, EPCG bi narednih dana trebalo da potpiše ugovor o gradnji termoelektrane sa češkom „Škodom Praha“, ali opoziciona trojka koja je pre dva meseca ušla u vladu, tvrdi da sporazum o slobodnim i fer izborima obavezuje da se važne odluke donose konsenzusom.

U vladajućoj DPS-u drugačije tumače taj sporazum, smatraju da ih on ne obavezuje na konsenzus, dok premijer Milo Djukanović poručuje da ga „ne brinu najave opozicione trojke“ o izlasku iz vlade.

Redovni parlamentarni izbori u Crnoj Gori kao i izbori u par opština raspisani su za 16. oktobar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar