U trendu

Krstičević: Bezbednost Hrvatske nije ugrožena

ZAGREB – Hrvatski vicepremijer i ministar odbrane Damir Krstičević ocenio je juče da bezbednost Hrvatske nije ugrožena i naveo da se, nakon što je propala kupovina izraelskih borbenih aviona „F-16 Barak“, sledeće nedelje ide u proces poništenja tendera.

„Bezbednost Hrvatske nije ugrožena. Hrvatska je bezbedna zemlja, ima jaku i respektabilnu vojsku. Mi smo pokazali vrednosti te vojske i prema tome, za razliku od opozicije, koja je imala tu odgovornost da ovo pitanje reši, ona to nije rešila, nego nas je dovela u situaciju da mi moramo sada ovo da rešimo“, rekao je Krstičević u intervjuu za Hrvatsku televiziju (HTV).

Hina navodi da je Krstičević podsetio da je ranije juče, zajedno s načelnikom Generalštaba Mirkom Šundovom, razgovarao s predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović i da su je izvestili o razgovorima s Izraelom i o stanju Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

Ministar je naveo i da je nakon toga Grabar-Kitarovićeva sazvala za ponedeljak sednicu Saveta za odbranu na kojoj će se naći dve točke dnevnog reda – situacija posle tendera za nabavku višenamenskog borbenog aviona i situaciji u Hrvatskom ratnom vazduhoplovstvu.

Krstičević je kazao da će nakon toga vlada u Zagrebu poništiti tender i nastaviće da aktivno traži najbolju opciju za Hrvatsku, kao i da će naći najbolje rešenje.

On je rekao i da je delegacija izraelskog Ministarstva odbrane, koja je pre dva dana došla u Hrvatsku, priznala da je njihova odgovornost što nisu dobili konačno odobrenje SAD za prodaju „F-16 Barak“ Hrvatskoj i izneo tvrdnju da je Hrvatska svoj posao vodila vrlo profesionalno i odgovorno, kao i da je dobila sve potrebne garancije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.