U trendu

Krstičević: Prelazimo sa istočne na zapadnu tehnologiju

ZAGREB – U jednoj od zagrebačkih kasarni danas su predstavljeni višenamenski helikopteri tipa Black Hawk UH-60 M, koje su Hrvatskoj donirale SAD, a ministar odbrane, Damir Krstičević, je tom prilikom rekao da je dolazak „crnih jastrebova“ još jedan dokaz istinskog savezništva i strateškog partnerstva dveju država.

Ministar je rekao i da će ova donacija značajno unaprediti helikopterske sposobnosti Hrvatske.

Hrvtski mediji pišu da je reč o donaciji vrednoj 53 milona američkih dolara, te da ona uključuje osim dva nova helikoptera i opremu sa rezervnim delovima, kao i obuku letačkog i tehničkog osoblja.

Uz zahvalnost SAD, Krstičević je rekao da se radi o investiciji u sigurnost.

“Nakon istorijske odluke vlade o nabavci višenamenskog borbenog aviona F-16 i nabavke američkih helikoptera Kiowa Wariora, Hrvatska vojska oprema se potpuno novim višenamenskim helikopterima. Reč je o jednom od najboljih helikoptera na svetu koji je zbog učinka i izdržljivosti dobio naziv ‘radni konj'“, rekao je Krstičević.

Krstičević je ocenio da je ova godina, kako je rekao, zaista postala prekretnica u razvoju sposobnosti Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, čime se ponosi.

Najavio je da će Hrvatska vojska 2021. u svom sastavu imati izraelske avione F-16, helikoptere ‘Crni jstreb’ i to će, kaže, biti potvrda da je Hrvatska vojska zaista izrasla u modernu vojnu silu.

Prema njegovim rečima, ova investicija je još jedan dokaz istinskog savezništva i strateškog partnerstva dveju zemalja, a dolazak „Cnih jstrebova“znatno unapređuje helikopterske sposobnosti, ali i tehnološki sve ostale grane Hrvatske vojske.

“Ovom investicijom Sjedinjenih Američkih Država učinjen je prvi korak u zameni postojećih helikoptera istočne proizvodnje s helikopterima zapadne proizvodnje. Kao pouzdana i verodostojna članica NATO saveza, prelazak na zapadnu tehnologiju je jedini mogući i ispravni put”, kazao je Krstičević.

Inače, ovi tipovi helikoptera e koriste za sve vrste zadataka, od vazdušnog helikopterskog napada, medicinske evakuacije, evakuacije ranjenih, traganja i spašavanja, nadzora i komandovanja, prevoženja vojnika ili tereta pa do gađanja i raketiranja ukoliko se naoruža.

U Hrvatsku bi trebalo da stignu 2020.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.