U trendu

Kumucakos: Hipokrizija Evrope u vezi pregovora sa MKD

ATINA – Funkcioner grčke opozicione Nove demokratije Jorgos Kumucakos izjavio je da je Evropska unija pokazala „hipokriziju“ u slučaju Severne Makedonije, jer je prvo izvršila pritisak na Grčku da postigne štetni Prespanski sporazum, a sada kaže – „ne idemo napred u integrativnom procesu“.

Kumucakos je, kako je prenela televizija Sitel, dodao da to utiče na kredibilitet Unije.

„Ovde postoji hipokrizija, jer EU koja je vršila pritisak na Grčku da postigne ovaj kompromis, koji je štetan po mišljenju naše stranke Nove demokratije i većine grčkog naroda, sada kaže ‘ne idemo napred u integrativnim procesima'“, rekao je Kumucakos za grčku televiziju ERT.

Kada je reč o Prespanskom sporazumu, i o tome da li će Nova demokratija poštovati taj sporazum ukoliko formira vladu, Kumucakos napominje da odluke prethodnih vlasti obavezuju zemlju, te da isto važi i za odnose sa Turskom.

Ističe da je najvažnije poštovanje međunarodnog prava i međunarodnih ugovora.

„Jednostrano poništavanje bi moglo da vodi do istog čina sa druge strane, a verovatno i do imena koje bi moglo biti samo Makedonija, bez da imamo oružje da ne budu deo NATO. Prema tome, stvari su jasne, bez populizma, takva je pozicija“, objašnjava Kumucakos.

On je ponovio stav svoje stranke da Grčka kao članica EU nikada neće odustati od prava veta „ukoliko stvari koje se odnose na severnog suseda u Evropskoj uniji ne zadovoljavaju grčke nacionalne interese“.

Nova demokratija je najveća opoziciona stranka u Grčkoj koja se izričito usprotivila potpisivanju Prespanskog sporazuma i koja je okarakterisala taj čin grčke vlade kao „izdaju nacionalnih interesa“.

Novi prevremeni parlamentarni izbori u Grčkoj biće održani 7. jula, a prema poslednjim anketama ND beleži prednost od skoro 10 odsto ispred vladajuće Sirize grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar