U trendu

Kurc potvrdio da je pod istragom zbog korupcije

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc potvrdio je danas da je pod istragom antikorupcijskih vlasti i negirao navode da je lažno svedičio pred parlamentarnom komisijom, za šta se sumnjiči.

Kurc je rekao poslanicima da je istraga Državnog tužilaštva za borbu protiv korupcije i privrednog kriminala usredsredjena na izjave koje je dao tokom parlamentarne istrage o lideru desničarske Slobodarske stranke koalicionog partnera u vladi, zbog koje je pala prethodna vlada Austrije 2019.

Austrijski kancelar je rekao da očekuje da će Tužilaštvo podneti zahtev za krivično gonjenje i da će se pojaviti pred sudiju, javila je austrijska novinska agencija APA.

On je rekao je da nije razmišljao o ostavci.

Parlamentarna komisija istraživala je takozvanu aferu Ibica, zbog koje je tadašnji vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe podneo ostavku.

On je to uradio pošto se pojavio video snimak na kojem se vidi kako nudi unosne državne ugovore navodnom ruskom investitoru u zamenu za finansijsku pomoć njegovoj ekstremno desničarskoj Slobodarskoj stranci.

Video je navodno snimljen na španskom ostrvu Ibica neposredno pre austrijskih izbora 2017.

Posle pada vlade, održani su novi izbori i Kurc je ponovo izabran, ovog puta formirajući koaliciju sa Zelenima.

Kurc je rekao da je pred parlamentarnom komisijom uvek odgovarao iskreno, ali da se mnoga pitanja, koja su postavljena, tiču stvari koja su se dogodila pre mnogo vremena.

On je naveo da je istraga pokrenuta i protiv i šefa njegovog kabineta Bernharda Bonelija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar