U trendu

Lajčak u Antaliji prvo razgovarao nasamo s Dodikom, potom se sastao sa Džaferovićem i Komšićem

Članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić razgovarali su u Antaliji sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

Lajčak je prvo razgovarao nasamo sa Dodikom, a potom se sastao sa Džaferovićem i Komšićem.

Kako je saopšteno iz Predsedništva BiH, Dodik je sinoć s Lajčakom razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i na Zapadnom Balkanu.

Dodik je, kako se navodi, istakao da je dijalog izabranih političkih predstavnika u BiH ključ uspeha, a ne bilo kakav medjunarodni intervencionizam.

Prema njegovim rečima, mnogi unutrašnji dogovori u BiH uništeni su medjunarodnim intervencionizmom.

Lajčak, koji je bio Visoki predstavnik u BiH, saglasio se sa Dodikom, ocenivši da je dijalog put za budućnost BiH i njenih konstitutivnih naroda, stoji u saopštenju.

U drugom saopštenju iz Predsedništva BIH navedeno je kako su se Džaferović i Komšić sastali s Lajčakom na marginama Antalijskog diplomatskog foruma.

Dodaje se da je razgovarano o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i dinamici provodjenja reformi predvidjenih u 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije.

Naglašen je značaj sprovodjenja presuda Evropskog suda za ljudska prava u više slučajeva, kojima je naloženo otklanjanje diskriminacije po etničkom osnovu.

U saopštenju se još navodi da su Komšić i Džaferović istakli da Evropska unija, uprkos pritiscima, treba ostati dosledna u svojim principima u odnosu prema Bosni i Hercegovini.

Tema razgovora je bilo i uspostavljanje mehanizama odgovornosti koji bi onemogućili blokade i opstrukcije u radu vlasti.

„Naglašena je krucijalna važnost održanja kredibilne evropske perspektive za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu“, navedeno je u saopštenju.

Razgovarano je i o sprovodjenju Sporazuma o zajedničkom tržištu potpisanog u Sofiji, u okviru Berlinskog procesa, a što bi, kako je ocenjeno, obezbdilo slobodan protok ljudi i robe u regiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)