U trendu

Lajović: CPC jeste nepriznata, ali crkveno pitanje rešivo

PODGORICA – Vladimir Lajović, arhimandrit eparhije podgoričko-dukljanske nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve potvrdio je da nema ničeg iznenađujućeg u konstataciji patrijarha vaseljenskog Vartolomeja, koji je nedavno poručio da ta crkva, osnovana 1993., nikada nije bila autolefalna i kanonski priznata.

Lajović u upravo u tome vidi, kako kaže, dokaz da je rešavanje ckvenog pitanja u Crnoj Gori i obnovi njene autokefalnosti i „nužno i moguće, na ovaj ili onaj način“.

U pismu crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću, koje je medijima dostavila Mitropolija crnogorsko primorska, Vaseljenska patrijaršija, poručio je patrijarh Vartolomej, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću mitropolita Amfilohija.

Lajović smata da je CPC nastala kao izraz „nasušne crnogorske potrebe da u jeku razarajućih ratova ima svoj duhovni izraz koji proizilazi iz njene hiljadugodišnje državne i duhovne autentičnosti“.

“Taj pokret je i nastao upravo sa namerom da se otpočne proces obnove autokefalne CPC koja je postojala do 1918. godine kao autokefalna, kanonski priznata, u euharistijskom jedinstvu sa svim pomesnim crkvama u vaseljeni, koja je priznavala apostolsko preimućstvo Vaseljnskoj patrijaršiji, sa manastiruma koji su bili u državnom vlasništvu i mitropolitom Cetinjskim koji se birao iz reda arhijereja u Crnoj Gori”, naveo je Lajović, preneo je portal RTCG, pozivajući se MINU.

Prema rečima Lajovića, više je nego očigledno da je afirmisanje samo jedne adrese u Crnoj Gori u odnosu na četiri ravnopravne prekogrančne eparhije SPC koje funksionišu na ovoj teritoriji, jasna poruka da se politika Beogradske Patrijaršije ogolila kao geopolitički instrument određenih centara moći.

Ta politika, kako je naveo, vrlo je partikularna u odnosu na vaseljensku dimenziju pravoslavlja, kome Crna Gora vekovno pripada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.