U trendu

Lavrov otkazao posetu Atini, neizvesna poseta premijera Grčke Moskvi

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je danas otkazao posetu Grčkoj pošto je ona proterala dva ruska diplomatska zvaničnika i zabranila dolazak druga dva u Grčku jer je utvrdila da su sabotirali njen sporazum o rešavanju spora s Makedonijom.

Tako je postala neizvesna poseta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Moskvi, jer je trebalo da Lavrov dodje na jesen radi njene pripreme.

Zbog krize u rusko-grčkim odnosima Cipras se danas popodne u Atini hitno sastao s ministrom spoljnih poslova Nikosom Kociasom.

Posle njihovog jednoipočasovnog sastanka je saopšteno da će „Grčka odgovoriti odlučno kad god je pogodjen njen suverenitet“, ali i poručila da „Vlada vodi stabilnu politiku unapređenja odnosa s Rusijom“.

Uporedo se danas popodne izmedju Atine i Moskve povela polemika o tome na čiji zahtev je trebalo da Lavrov dodje u Atinu. Grčki zvanični krugovi su tvrdili da je tu posetu tražila Rusija, a Ambasada Rusije u Atini je to demantovala saopštenjem u kojem piše da je Atina tražila da Lavrov dodje u septembru.

Ali, ambasador Rusije u Grčkoj Andrej Maslov je danas izjavio da „više nije prikladno da Sergej Lavrov poseti Atinu predstojeće jeseni“.

Ambasador je rekao i da Rusija namerava da protera grčke diplomate u znak odmazde za proterivanje dvojice ruskih diplomata, ali nije izneo broj i vreme deportacije.

„Već smo obavestili da ćemo preduzeti protivmere. Ne znam kada, ko i koliko, ali će biti odmazde kako se obično radi u takvim slučajevima“, rekao je Maslov.

Još u sredu su dva ministarstva spoljnih poslova javno razmenila oštre reči.

Najpre je predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharova iz Moskve „zapretila posledicama“ zbog proterivanja ruskih diplomata iz Grčke, a Ministarstvo spoljnih poslova Grčke je odgovorilo da je ta pretnja „primer nepoštovanja“ i „nerazumevanja sveta“.

Upirući prst U SAD, Zaharova je optužila Grčku da učestvuje u „prljavim provokacijama“ u vezi s očekivanim ulaskom Makedonije u NATO, omogućenim postizanjem sporazuma Atine i Skoplja o rešavanju spora oko naziva Makedonije.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke je odgovorilo da je izjava Zaharove „karakterističan primer nepoštovanja druge zemlje“ i da je „takva negativna logika uostalom i motivisala četiri državljanina Rusije na aktivnosti koje su dovele do njihovog proterivanja ili do zabrane ulaska u Grčku“.

Grčko ministarstvo je navelo da je „blagovremeno predstavilo ruskim vlastima“ podatke o nedopuštenom delovanju ruskih diplomata u Grčkoj i ukazalo da „i sama vlast Rusije vrlo dobro zna šta rade njeni ljudi“, dok „predstavnica ruskog ministarstva inostranih poslova (Zaharova) svojom izjavom kao da želi da legitimizuje te ilegalne aktivnosti“.

Moskva se još početkom ove godine usprotivila sporazumu Atine i Skoplja, a Grčka je prošle nedelje odlučila da protera dvoje ruskih diplomata i da zabrani dolazak drugo dvoje, jer je utvrdila da su organizovali, finansirali i podsticali grčke ekstremno deničarske krugove i crkvene zvaničnike da protestuju protiv sporazuma s Makedonijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar