U trendu

Lavrov u Banjaluci: Rusko-srpski kulturni centar biće jedan od temelja dalje saradnje RS i Rusije

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavov posetio je danas u centru Banjaluke mesto gde je postavljen kamen temeljac za izgradnju Rusko-srpskog kulturnog centra i ruske pravoslavne crkve.

Njega je na tom mestu dočekao predsednik RS Milorad Dodik, posle čega su intonirane himne Rusije i RS.

Šef ruske diplomatije rekao je da su srpski dobrovoljci iz Prvog svetskog rata, koji su se borili na strani Rusije, pokrenuli ideju izgradnje Rusko-srpskog kulturnog centra i ruske pravoslavne crkve u Banjaluci.

„Ovaj dogadjaj je doprinos jačanju kulturnih i duhovnih veza, ljubavi i prijateljstva koji spajaju dva naroda“, rekao je Lavrov.

Predsednik RS Milorad Dodik zahvalio je Lavrovu što je održao svoje obećanje i posetio mesto gde se gradi Rusko-srpski kulturni centar i ruska pravoslavnu crkvu.

On je kazao da će taj hram biti potvrda rusko-srpskog prijateljstva.

Dodik je zahvalio Lavrovu zbog podrške koju Rusija, predsednik Vladimir Putin, kao i sam Lavrov pružaju Dejtonskom sporazumu i miru na ovim prostorima, dodavši da je RS politički stabilna.

Predsednik RS je naveo da su mnog visoki predstavnici u BiH kršili Dejtonski mirovni sporazum, pokušavajući da razvlaste RS, a da ruski predstavnici u Savetu bezbednosti UN zastupaju stavove koji su drugačiji od onih koje iznose visoki predstavnici medjunarodne zajednice u BiH.

Prema njegovim rečima, ruske kompanije koje posluju u RS su stabilne.

Govor dobrodošlice održao je vladika banjalučki Jefrem koji je kazao da se ruska pravoslavna crkva u Banjaluci gradi u čast 100 godina od pogubljenja ruske carske porodice Romanov.

Vladika Jefrem je rekao da će Rusko-srpski kulturni centar imati biblioteku, muzej, izložbeni prostor, kabinete za učenje ruskog jezika, kao i stanove za sveštenike.

Ruska pravoslavna crkva biće većih gabarita i viša od crkve Hrista spasitelja u centru Banjaluke.

Vladika Jefrem uručio je Lavrovu poklon „Miroslavovo jevandjelje“ napisano u 12. veku.

Lavrov je vladiki Jefremu poklonio bibliju.

Obraćajući se okupljenima, Lavrov je kazao da će Rusko-kulturni centar u budućnosti biti jedan od temelja dalje saradnje RS i Rusije.

On se zahvalio predsedniku RS Miloradu Dodiku, kao i ruskoj i srpskoj pravoslavnoj crkvi, koji su podržali izgradnju ovog centra.

Lavrov, Dodik i vladika Jefrem otkrili su ploču jednog od stubova buduće ruske pravoslavne crkve.

Posle posete mestu gde će biti zgradjen Rusko-srpski kulturni centar i ruska pravoslavna crkva, Lavrov se sastao sa najvišim zvaničnicima RS.

Tom sastanku prisustvuje i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Mere bezbednosti u Banjaluci podignute su na najviši nivo, a mnoge ulice u centru grada su blokirane za saobraćaj.

Boravak Lavrova u Banjaluci obezbedjuje oko hiljadu policajaca, izjavio je direktor Policije RS Darko Ćulum.

Ranije danas Lavror je boravio u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar