U trendu

Lažne vesti pretnja demokratiji, misli 83 odsto Evropljana

BEOGRAD – Lažne vesti su postale uobičajene i stoje između slobode govora i širenja mržnje i 83 odsto Evropljana misli da su one pretnja demokratiji, rečeno je danas u Trstu, na konferenciji „Regionalni odgovor na sigurnosne izazove u Jugoistočnoj Evropi“.

Šef Odeljenja za politička pitanja Veća za regionalnu saradnju (RČ) Amer Kapetanović, poručio je da su lažne vesti globalni problem kojem je naš region naročito podložan.

„Više od 22 odsto mladih između 17 i 24 godine se ne školuje, niti se na drugi način osposobljava ili usavršava. Vrijeme provode na internetu, njih čak 90 odsto. Ukupna nezaposlenost iznosi 39 odsto, a prisutna je i sve veća ogorčenost u pogledu demokratije, političkog sistema, političkih stranaka, vlada“, rekao je Kapetanović na otvaranju četvrte regionalne konferencije o sigurnosnim izazovima u Jugoistočnoj Evropi.

On je dodao da je nezakonita migracija postala globalni izazov i da je bolje ekonomsko stanje veoma je usko povezano sa sigurnošću i vladavinom prava.

„Ovih dana se suočavamo sa velikim brojem problema i potreban nam je regionalni pristup da se borimo sa ovim sigurnosnim izazovima. Težimo ka boljem ekonomskom stanju i zato smo snažno podržali sigurnosnu komponentu berlinskog procesa. Odlučili da ojačamo i proširimo naša partnerstva, pomognemo vladama u regionu i Evropskoj uniji da bolje utvrde potrebe i definišu odgovore na savremene sigurnosne izazove“, zaključio je Kapetanović.

Na četvrtoj regionalnoj konferenciji „Regionalni odgovor na sigurnosne izazove u Jugoistočnoj Evropi“ učesnicima su se obratili i prefekt Trsta Valerio Valenti i ministar zadužen za komunikacije, odgovornost i transparentnost Severne Makedonije Robert Popovski. Oni su pozdravili ideju bolje regionalne koordinacije, komunikacije i odgovora na sigurnosne pretnje, koje su, kako navode, zajedničke skoro svim ekonomijama u regionu.

Konferenciju je organizovalo RČ u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Italije i u partnerstvu sa tršćanskom prefekturom, Regionalnom inicijativnom za migracije, azil i izbjeglice (MARRI), Platformom za integrativno upravljanje unutrašnjom sigurnosti (IISG), Centrom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi (SEESAC) i uz tematsku podršku regionalne mreže za borbu protiv dezinformacija i medijske manipulacije SEE Ćeck.

Na konferenciji su se okupili predstavnici sigurnosnih agencija i institucija iz 13 ekonomija iz Jugoistočne Evrope, kao i regionalnih organizacija koje se bave sigurnosnim temama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar