U trendu

Lider opozicije vodi na izborima za predsednika Bugarske

Kandidat opozicione Socijalističke partije u Bugarskoj Rumen Radev osvojio je najviše glasova u prvom krugu predsedničkih izbora, saopštila je danas izborna komisija prve delimične rezultate.

General Radev, bivši komandant vazdušnih snaga koji se zalaže za bolje odnose s Rusijom, osvojio je 25,6 odsto glasova, dok je njegov glavni protivnik, predsednica parlamenta Cecka Cačeva dobila 22,02 odsto glasova posle prebrojavanja dve trećine biračkih listića.

Bugarski premijer Bojko Borisov koji je predložio Cačevu, izjavio je da će podneti ostavku ako ona ne pobedi u drugom krugu izbora zakazanom za 13. novembar.

Analitičari su ocenili da bi ostavka Borisova u slučaju poraza njegove kandidatkinje dovela do političke nestabilnosti i prevremenih izbora pre isteka mandata premijera 2018. godine.

Cačeva (58), advokat i član vladajuće partije, postala bi prva žena na čelu Bugarske ako bi pobedila na izborima, i kako se veruje, nastavila bi proevropsku spoljnu politiku.

Radev (53), bivši komandant bugarskih vazduhoplovnih snaga, više je naklonjen Rusiji i pozivao je na ukidanje sankcija Rusiji, ali je rekao da bi poštovao obaveze Bugarske prema EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar