U trendu

Lider partije Besa: Ne traži se osuda Srbije, već počinjenih zločina

Deklaracija albanskih partija u Makedoniji ne krivi današnju Srbiju i srpski narod, već želi da osudi zločine nad Albancima od 1912. do 1956. godine, rekao je Bilal Kasami, predsednik jedne od albanskih stranaka u Makedoniji, Besa.

Na pitanje da li je tačno da će nova makedonska vlast proglasiti Srbiju krivcem za genocid nad Albancima u Makedoniji i da je to predvidjeno „Tiranskom platformom“, Kasami je za srpsko izdanje Njuzvika rekao da platforma nije namenjena osudi nacije, već počinilaca takvih zločina.

„Ona ne krivi običnog gradjanina, Srbina iz Srbije, ali krivi one koji su dali nalog za progon i istrebljenje Albanaca. Ne radi se o osudi današnje Srbije, niti osudi srpskog naroda. Suština je da se osude svi zločini počinjeni nad Albancima u periodu od 1912. do 1956. godine, uključujući i ljude koji su naredili i izvršili tako gnusan čin. O tome će se raspravljati kroz dokazane naučne i istorijske podatke“, rekao je.

„Ako želimo da gledamo u budućnost, moramo zajednički osuditi prošlost koja nam je ostavila veoma loše primere“, dodao je Kasami.

On je dodao i da je zajednička deklaracija albanskih partija objavljena i dostupna javnosti i da „ništa nije tajna“, optuživši predsednika Makedonije Djordja Ivanova i VMRO DPMNE da to koriste kao izgovor jer po svaku cene u žele da spreče formrienje nove vlade.

Govoreći o situaciji u Makedoniji, Kasami je rekao da gradjani Makedonije plaćaju cenu neozbiljne politike na unutrašnjem planu, ali i nedosledne politike medjunarodne zajednice.

„Ovde se organizuju protesti s ciljem da se blokiraju institucije, da se šire mržnja i netrpljivost. Nažalost, postoji i opšteprihvaćen zaključak da je do ove situacije dovela i bezobzirnost medjunarodne zajednice u odnosu na ozbiljnost problema u Makedoniji. Da smo bili članica EU i NATO, sigurno se ovi problemi ne bi pojavili“, rekao je Kasami.

On je rekao da protesti u Skoplju izražavaju antievropsku i antiameričku politiku koju poslednjih deset godina promoviše VMRO-DPMNE zajedno sa albanskom partijom DUI, „umesto da se organizuju protesti koji bi izvršili pritisak na institucije, da se pronadju rešenja da institucije efikasnije funkcionišu, i da se obezbede blagostanje i jednaki uslovi za sve gradjane Makedonije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar