U trendu

Lideri na Balkanu moraju biti hrabriji u praštanju i pomirenju

Predsedavajući Predsedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da politički lideri na Balkanu moraju biti hrabriji u pružanju ruke, praštanju i pomirenju, čak ako bi to značilo i gubitak podrške u delu svog biračkog tela.

„Ovo je teži i duži put, ali jedini ispravan. Alternativa je mržnja, strah od drugih i drugačijih, želja za osvetom, nastavak nepoverenja, podmetanja i prepucavanja“, rekao je Izetbegović u intervjuu za banjalučke Nezavisne novine.

Odgovarajući na pitanje šta Bošnjaci očekuju od Srba, Izetbegović je rekao da „traže istinsko pružanje ruke i prihvatanje činjenice da su zločini počinjeni nad njihovim komšijama Bošnjacima“.

Navodeći da je tokom rata u BiH zločina bilo na svim stranama, predsedavajući Predsedništva BiH je naglasio da su „brojke i odnosi počinjenih zločina neuporedivi“.

„Svi treba da se suoče s vlastitim zločinom, ali srpska strana se mora suočiti i s ovom činjenicom. Armija Republike BiH, sa svim što joj se stavlja na teret, u četiri godine ratovanja nije počinila zločina koliko je to počinila vojska koju su predvodili Karadžić i Mladić za četiri sata srebreničkog pokolja“, naveo je Izetbegović.

On je naglasio da se svi procesi za ratne zločine, vode da bi se ispitala krivična odgovornost pojedinaca, a ne da bi se celi narodi „stavljali na nekakvu vagu“.

„Niko nije odgovarao pred sudom zato što je visokopozicioniran Srbin, nego zbog konkretnih dela i posledica tih dela“, kazao je Izetbegović.

On je dalje rekao da Bošnjaci prihvataju realnost postojanja Republike Srpske, ali traže da pored većinskog naroda u njoj, ravnopravni budu i Bošnjaci i Hrvati.

„Bošnjaci bi voleli živeti u zemlji bez podela, ali jedno su želje, a drugo realnosti. Bošnjački političari ne traže ukidanje entiteta RS, koji je prihvaćen Dejtonskim mirovnim sporazumom“, kazao je Izetbegović.

Upitan kako vidi položaj hrvatskog naroda u BiH, on rekao je da tu postoji dvostruki problem- s jedne strane, Hrvatima u BiH se mora garantovati da mogu izabrati vlastite predstavnike, dok su, s druge strane, nesrazmerno prisutni na nekim pozicijama vlasti na nivou države, Federacije BiH i nekoliko kantona.

Govoreći o odnosima BiH i Srbije, Izetbegović je rekao da dve zemlje mogu ujedinjavati tržište, koordinisano razvijati infrastrukturu, poljoprivredu i turizam, te da mogu zajedno investirati u energetske objekte i namensku proizvodnju.

„Sve ove teme su već dotaknute, nešto od toga je i pokrenuto kroz ranije sastanke predsednika i vlada BiH i Srbije. Dakle, potrebno je hladne glave prevazići i sadašnja i buduća razmimoilaženja i nastaviti proces pomirenja i saradnje na bazi ravnopravnosti, reciprociteta i medjusobnog uvažavanja“, zaključio je predsedavajući Predsedništva BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar