U trendu

Linta: Srbima omogućiti ponovno prijavljivanje u Hrvatskoj

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ukazao je da je hrvatska policija, od 1990. godine na nezakonit način izbrisala preko 200.000 Srba iz evidencije prebivališta i zatražio da im se omogući ponovno prijavljivanje.

Linta je, u izjavi za javnost, zatražio da Vlada Hrvatske hitno usvoji Odluku kojom će omogućiti svim Srbima koji su na nezakonit način izbrisani iz evidencije hrvatskog prebivališta od 1991. godine da ponovo prijave prebivalište i izvade hrvatske lične karte o trošku države Hrvatske.

On, takođe, traži da proterani Srbi koji žive u Srbiji, Republici Srpskoj i trećim zemljama dobiju pravo da, u skladu sa Zakonom o prebivalištu, mogu i dalje prijaviti privremeni odlazak izvan Hrvatske na pet godina i na taj način zadržati hrvatsku ličnu kartu, kao što to pravo masovno koriste Hrvati koji žive u inostranstvu.

„U hrvatskom Zakonu o prebivalištu nigđe ne piše da posedovanje srpske ili bosanske ili neke treće lične karte sprečava hrvatske državljane da legalno poseduju i hrvatsku ličnu kartu“, istakao je Linta.

Beogradske „Večernje novosti“ pišu, pozivajući se na podatke hrvatskog Ministarstva uprave, da je u Hrvatskoj sa popisa birača izbrisano 67.496 hrvatskih građana srpske nacionalnosti.

Linta ukazuje da su, pod izgovorom sređivanja popisa birača, hrvatski službenici dugi niz godina nezakonito brisali Srbe iz evidencije prebivališta.

„U tom periodu iz evidencije prebivališta nisu brisani doseljeni Hrvati iz Bosne i Hercegovine. Važno je naglasiti da stari Zakon o prebivalištu i boravištu nije predviđao mogućnost ođave prebivališta lica, bez njihovog ličnog zahteva“, istakao je Linta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.