U trendu

Logoraši iz Hrvatske tuže Srbiju: Za svaki dan u logoru traže po 135 evra

Grupa bivših pripadnika hrvatskih snaga najavila je tužbu protiv Srbije pred Građanskim sudu u Zagrebu na ime odštete zbog, kako tvrde, zatočeništva u srpskim logorima, a u obrazloženju se pozivaju na to što je Crna Gora obeštetila bivše hrvatske logoraše.

Kako piše zagrebački „Večernji list“, skoro 28 godina od rata u Hrvatskoj, jedna grupa od 50-ak logoraša iz, kako ovaj dnevnik tvrdi – „srpskih koncentracionih logora“, odlučila se na pokretanje sudskih tužbi protiv Srbije pred srpskim sudovima, dok se druga grupa odlučila za zagrebački sud.

„Večernji list“ navodi da je sudu u Zagrebu tužbe podnelo pet bivših logoraša koji „od Srbije traže da ih obešteti za neosnovano lišavanje slobode i nepoštovanje odredbi Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima“, prenosi Hina

Prema rečima Danijela Rehaka, koji se predstavlja kao predsednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracionih logora (HDLSKL), jedna njihova tužba je već odbijena, a sada je pred sudom druga tužba Vlade Ošusta.

On navodi da su već ovo pokušavali i da će „ako bude potrebno pravdu zatražiti na sudu u Strazburu“.

Rehak tvrdi da u tužbama „nema ništa spornog, s obzirom na to da su bili zatočeni u logorima na teritoriji Srbije, koje su obezbeđivali pripadnici srpske policije i bivše JNA“, a u tužbi se pozivaju i na „činjenicu da je Republika Crna Gora obeštetila bivše hrvatske logoraše, koji su bili zatočeni u logorima na području te države“, navodi dnevnik.

On dalje tvrdi da na ovaj način žele i da „Srbija potvrdi postojanje logora na svom području od kojih su najveći bili oni u Stajićevu, Begejcima, Nišu i Sremskoj Mitrovici“.

Navodi se da su bivši logoraši napravili i „tabelu povreda s iznosima u kunama kolika je ‘cena’ svake pojedinačne povrede“, pa tako „za svaki dan proveden u logoru traže odštetu od po 1.000 kuna (oko 135 evra), a za druge vrste povreda traže odštetu prema tabeli koju koriste osiguravajuća društva“.

(Tanjug)

e naknadu prema tablici koju koriste osiguravajuća društva.

Napišite komentar