U trendu

Luštica i dalje gori: Požar gase i Bugari, crkva spašena u poslednji čas (video)

Požari u Crnoj Gori i dalje gore, ali su za razliku od prethodnih dana stavljeni pod kontrolu, prenose „Vijesti“. U pomoć Crnoj Gori su posle Ukrajinaca i Švajcaraca pritekli i Bugari, čiji protivpožarni helikopter MI 17 gasi vatru u mestima Piperi i Kopilje u okolini Podgorice. Ovaj helikopter, kapaciteta 2.000 litara vode sleto je juče danas u Podgoricu.

Požar na Luštici, koji je prethodnih dana bio najaktivniji, stavljen je pod kontrolu nakon što je juče na njegovom gašenju čitavog dana radio protivpožarni avion „Antonov AN 32P“ koji je poslala Ukrajina. Gašenje požara ne ide brzinom kojom su to očekivale crnogorske službe.

Naime, iako se očekivalo da će rotacije ukrajinskog protivpožarnog aviona biti znatno kraće i trajati u proseku 15-ak minuta, to ipak nije slučaj pa interval u kome „Antonov“ na vatru ispusti vodenu bombu traje najmanje duplo toliko jer avion prilikom svakog sletanja na aerodrom Tivat mora da ugasi motore i bude spojen na mobilni agregat za struju pre nego što aerodromski vatrogasci napune njegove rezervora sa osam tona vode, ističu „Vijesti“.

Kuće nisu u opasnosti

Stevan Katić, predsednik Opštine Herceg Novi kazao je da je na hercegnovskom delu Luštice požar pod kontrolom i da kuće ni u jednom naselju nisu u opasnosti.

Požar u zaleđu Sutorine je takođe pod kontrolom, sprečeno je širenje vatre u zaleđu prema Bjelotini, ka granici sa Bosnom i Hercegovinom.

Struje na Luštici ponovo ima, nakon što je bio isključen glavni dalekovod za Krtole i Lušticu. Gašenju požara priključio se i specijalizovani švajcarski helikopter „Super Puma“, koji je juče sleteo u Crnu Goru.

Helikopter opremljen protivpožarnim vedrom kapaciteta 2.000 litara, uzimao je morsku vodu kod Ostrva cvijeća i odmah je potom izručivao na najproblematičniji požar na liniji Topliš-Solila-Klačina, koji je juče pretio tamošnjem postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, odnosno izvorištu na Toplišu. Navođen od strane komandira Službe zaštite i spašavanja Opštine Tivat Zorana Barbića, švajcarski helikopter je gotovo u potpunosti neutralizovao požar.

– Helikopter je bacio oko 30 tura vode i bio je vrlo efikasan jer je u proseku između dve „vodene bombe“ prolazilo po oko tri minuta. Zahvaljujući tome požar je na ovom prostoru sveden na najmanju moguću meru i samo se na još desetak mesta dimi u gustoj šikari, tako da očekujem da ćemo u toku današnjeg dana, uz pomoć helikopetra, ovaj požar i ugasiti – kazao je „Vijestima“ Barbić.

Crkva Sv Nedjelje u Mendegajama spašena u posljednji čas jer se vatra približila na samo 30 metara. Zahvaljujući vodi koju je bacio ukrajinski avion crkva i kuće su odbranjene.

Zanimljivo je da tokom čitavog jutra na požarištima na Luštici u Krtolima ne dejstvuje nijedan od dva protivpožarmna aviona Air tractor crnogorskog MUP-a, prenosi Blic.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)