U trendu

Mađarska postavlja kapiju na pruzi Subotica-Segedin?

Mađarske vlasti razmatraju mogućnost postavljanja „kapije“ na železničkoj pruzi koja od Subotice vodi ka Segedinu, izvestila je mađarska televizija M1.

Upravo je ta pruga koridor kojim izbeglice ilegalno prelaze granicu, s obzirom da preko nje nije postavljena ograda.

Ranije je obustavljen železnički saobraćaj između Segedina i Subotice.

Postavljanjem „kapije“, kako se očekuje, izbeglice bi bile sprečene da ilegalno prelaze, a stvorili bi se uslovi i za ponovno uspostavljanje železničkog saobraćaja.

U mađarskom naselju Reske jutros je mirno, a i dalje pristižu nove izbeglice, te je preko „zelene granice“ sa Srbijom stiglo između 100 i 150 novih izbeglica, navodi Televizija M1.

Sinoć posle ponoći normalizovan je saobraćaj i na putu od Reskea do Segedina, nakon što je tokom prethodne večeri taj putni pravac bio zatvoren pošto je grupa izbeglica peške krenula ka Segedinu.

Prethodno je došlo do koškanja između policije i izbeglica.

U tom incidentu je korišćen i suzavac, nakon čega je policija ubedila izbeglice da se autobusima vrate u sabirni centar kod Reskea, gde se obavlja njihova registracija.

Izbeglice su tako, drugi dan za redom, probile policijski kordon kod prihvatnog centra Reske, nezadovoljni dinamikom registracije, jer zbog sve hladnijih dana žele što pre da se domognu željenih destinacija.

Tokom jučerašnjeg dana na teritoriji Mađarske registrovano je 2.770 ilegalnih prelazaka granice, a podneto je 14 prijava zbog krijumčarenja ljudi i četiri prijave zbog falsifikovanja dokumenata.

Najveći broj izbeglica registrovan je na teritoriji pogranične Županije Čongrad – 2.529 izbeglica, među kojima i 455 dece.

U Suboticu izbeglice i dalje pristižu redovnim i vanrednim polascima autobusa iz Beograda, zatim vozovima, a uočen je i povećan broj vozila sa beogradskim taksi tablicama na ulicama Subotice.

Najveći broj izbeglica se odmah po dloasku u Suboticu prebacuje dalje ka Horgošu i Kanjiži, pa je tako tokom jučerašnjeg dana „Suboticatrans“ realizovao više desetina vanrednih polazaka do ta dva mesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar