U trendu

MAJE osudila tužbu Đukanovića protiv Vijesti

PODGORICA – Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope osudila je danas podnošenje tužbe predsednika Crne Gore Mila Đukanovića protiv, kako navode, nezavisnog podgoričkog dnevnika Vijesti i smatraju da ona predstavlja još jedan u nizu napada na slobodno novinarstvo u Crnoj Gori.

Đukanović, naime, zbog, kako se navodi, navodne povrede časti i ugleda od Vijesti potražuje 50.000 evra, zbog toga što je ovaj „nezavisni dnevnik objavio intervju kontroverznog biznismena Duška Kneževića, koji je trenutno u bekstvu i kojeg potražuje crnogorsko tužilaštvo, a koji je godinama unazad bio blizak saradnik predsednika Đukanovića“.

U ovom intervjuu Knežević Đukanovića optužuje za više krivičnih dela.

Isti iznos sredstava zbog, kako se navodi, navodne povrede ugleda i časti Đukanović potražuje i od svog bivšeg saradnika Duška Kneževića.

„Porazno je da predsednik Crne Gore, kao lice koje tri decenije obavlja najviše funkcije u Crnoj Gori i dalje ne poznaje osnovne postulate medijskih sloboda, uključujući i stavove Evropskog suda za ljudska prava. Pre više od 20 godina upravo je Evropski sud za ljudska prava zauzeo stav da se mediji i novinari ne mogu kažnjavati za širenje izjava drugih lica i da bi takva praksa umanela doprinos medija u diskusijama o pitanjima od javnog interesa“, navodi se u saopštenju ove medijske asocijacije dostavljenom i Tanjugu.

Navodi se da je Đukanovićeva tužba suprotna ne samo stavovima Evropskog suda za ljudska prava, već je, kako ocenjuju, izuzetno opasna, po Vijesti i po sve druge slobodne medije u Crnoj Gori koji posluju na malom tržištu i za koje bi dosuđivanje ovako visokog tužbenog zahteva predstavljalo nepremostivu poslovnu barijeru.

„Upravo zato, podnošenje ovakve tužbe od Đukanovića, nedvosmisleno predstavlja još jedan u nizu pokušaja gašenja Vijesti i gušenja slobode medija u zemlji koja je članica NATO-a i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji“, stoji u saopštenju, koje potpisao izvršni direktor Asocijacije Vuk Maraš.

Dodaje se i da je ova tužba takođe nastavak obračuna Đukanovića sa nezavisnim dnevnikom Vijesti protiv kojeg je i ranije podnosio tužbe sa istom namerom, ali i protiv kojeg je više puta javno iznosio najbrutalnije uvrede i govor mržnje, nakon čega su se, simptomatično, skoro uvek dešavali napadi na novinare i imovinu tog dnevnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.