U trendu

Majlinda Bregu nova generalna sekretarka RCC, nju će naslediti Igor Lukšić

Bivša albanska ministarka evropskih integracija Majlinda Bregu biće nova generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC), a nju će posle tri godine zameniti bivši crnogorski premijer Igor Lukšić, odlučili su danas šefovi diplomatija članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

To je na konferenciji za medije u Brdu kod Kranja u Sloveniji, gde se danas i sutra održava samit SEECP, izjavio šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec i dodao da je reč o kompromisnom rešenju.

RCC je ranije danas predložio da Bregu preuzme vodjenje tog tela 1. januara 2019. godine kada ističe mandat generalnom sekretaru Goranu Svilanoviću, a da Lukšić bude na čelu Saveta od 1. januara 2022. do kraja 2024. godine.

Odluku o imenovanju Bregu i Lukšića treba da potvrde premijeri članica SEECP na sutrašnjem sastanku u Brdu kod Kranja.

Bregu je bila ministarka evropskih integracija Albanije od 2007. do 2013. godine, a od 2005. do 2017. bila je poslanica albanskog parlamenta.

Lukšić je bio premijer Crne Gore od decembra 2010. do decembra 2012. godine, pre toga je od 2004. bio ministar finansija, a od 2012. do 2016. godine obavljao je dužnost šefa crnogorske diplomatije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.