U trendu

Makedonci i Bugari još bez dogovora o Delčevu

SKOPLJE – Makedonski eksperti u međuvladinoj komisiji sa Bugarskom predložili su nekoliko datuma za odavanje počasti Goce Delčevu, ali je predlog da to bude 7. oktobar izazvao burne reakcije u bugarskoj javnosti, piše skopski Fokus.

Makedonski članovi međuvladine komisije kažu da je to zato što, kako se navodi, izgleda da Bugarska ne želi da ima ništa sa svojom komunističkom prošlošću.

„Jasno nam je da za savremenu politiku Bugarske i veliki deo bugarske istoriografije je period komunizma prošlost koje se treba potpuno odreći. Predloženim datumom želeli smo da pružimo priliku za korak, pre nego što Evropa pokaže da možemo razmišljati o budućnosti bez argumentovanja na tako banalnom nivou što je dovelo do rasprave u Bugarskoj. Razgovara se o tome da li je Delčev bio naš ili njihov. Takva rasprava je neprihvatljiva i neadekvatna“, rekao je etnolog i antropolog Ljupčo Risteski, koji je član komisije.

On je gostujući u emisiji „360 stepeni“, rekao da smatra da makedonski eksperti u međuvladinoj komisiji imaju moderniji i liberalniji pristup, dok su bugarski stručnjaci stara škola i pod uticajem politike.

Istoričar Petar Todorov kaže da se radi o imenu Goce Delčeva.

„Nešto se s tim u vezi ne povezuje, želimo zajedno da ga slavimo, a ne možemo jer je bio Bugarin. To je deo bugarske istorijske tradicije, ne možemo to poreći, ali je i deo našeg, i još važnije, važan element za državnost Makedonije “, rekao je Todorov, koji bugarske reakcije smatra ishitrenim.

Komentarišući izjave u Bugarskoj, gde je Delčev proglašen njihovim, Todorov kaže da postoje dokumenti u kojima je on proglašen i makedonskim.

Članovi Komisije kritikuju izjave bugarske ministarke inostranih poslova Ekaterine Zaharieve i kažu da one samo otežavaju njihov rad.

„Zaćarieva ima opsesesivnu i jednostranu prirodu i mislim da ako se rasprava nastavi na takav način, teško je postići rezultate, kažu makedonski eksperti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.