Makedonija brani EU od EU

Makedonski predsednik Djordje Ivanov ocenio je da je Makedonija direktno na udaru migrantske krize i da je dovedena u situaciju da brani Evropsku uniju od nje same.

U kolumni za britanski Telegraf uoči današnjeg evropskog samita o migrantskoj krizi, Ivanov je napisao da pomoć Evropske unije u rešavanju migrantske krize pre svega treba da bude usmerena prema Makedoniji i Grčkoj koja je trenutno najslabija karika u Evropi.

Ivanov je istakao da Evropa do sada nije pokazala svest za rešavanje problema migrantske krize, uključujući i to što je propustila da integriše Balkan.

“U ujedinjenoj Evropi danas ima više zidova nego što je podeljena Evropa imala za vreme ‘hladnog rata’. Dok se Grčka suočava sa opasnošću od humanitarne krize, na granicama Balkana su rasporedjene armije koje su u stanju gotovosti”, naveo je predsednik Makedonije.

Prema njegovim rečima, Makedonija se svakodnevno suočava sa pokušajima ilegalnih ulazaka u zemlju, oštećivanjem državne i privatne imovine, upotrebom falsifikovanih pasoša, nasilnim aktima migranata protiv bezbednosnih snaga na granici…

Njihova namera je, naveo je Ivanov, da izbegnu proces registracije i bezbednosne povere.

“Paradoks je što se sve to dešava na teritoriji države koja je deo šengenske zone. Dovedeni smo u situaciju da Makedonija brani EU od EU”,  naveo je Ivanov.

(Beta)

Ostavite komentar